Antena 3 CNN Actualitate Potop în România: 71 de localităţi, afectate de inundații

Potop în România: 71 de localităţi, afectate de inundații

Potop în România: 71 de localităţi, afectate de inundații
14 Mar 2018   •   09:07

Update: Este alertă maximă în judeţele Braşov, Covansa şi Buzău, acolo unde până la ora 12 este cod roşu de inundaţii. Probleme mari sunt şi în alte 12 judeţe în care râurile au ieşit din matcă şi au inundat sute de case şi gospodării.

În total, vorbim despre 71 de localităţi afectate. Şi astazi sunt anunţate ploi în toată ţara, aşa că situaţia este departe de a se încheia.

Probleme grave sunt şi în judeţul Teleorman, unde o viitură de aproape un metru a lovit mai multe localităţi şi a afectat peste 500 de gospodării şi peste 300 de hectare de teren arabil şi păşuni. De mai bine de o săptămână, autorităţile de aici se luptă cu inundaţiile.

Știre inițială: Ploile şi topirea zăpezii au făcut prăpăd în centrul şi sudul ţării. 41 de localităţi din 14 judeţe sunt afectate de inundaţii.

Situaţia cea mai gravă este în Harghita, Braşov şi Teleorman. Iar hidrologii au prelungit codul roşu de inundaţii pentru judeţele Braşov, Covasna şi Buzău, pana la ora 12.00.

Elevii nu merg la scoală în unele localităţi afectate şi autorităţile sunt în continuare în alertă. Pompieri intervin de urgenţă pentru a scoate apa din curţile şi casele oamenilor. Drumul Naţional 10 între Siriu şi Sita Buzăului este blocat de aluviuni la această oră.

În judeţul Braşov a fost cod roșu de inundații pentru bazinele hidrografice ale râurilor Homorodul Mic și Homorodul Mare. Nivelul apelor a crescut până la cota de pericol, canalizarile au refulat, curţile oamenilor au fost inundate, iar apa a pătruns în case şi pivniţe.

Pompierii au lucrat cu motopompele toată noaptea pentru a evacua apa din curţi şi beciuri. În localitatea Acriş, aproximativ 60 de gospodării au fost inundate. La primărie s-a constituit un comandament pentru situații de urgență, iar localnicii așteaptă cu sufletul la gură să treacă ploile.

În Harghita, peste 400 de gospodării din comuna Lăzarea au fost inundate.

În judeţul Teleorman, o viitură de aproape un metru înălţime a lovit mai multe localităţi şi a afectat peste 500 de gospodării şi peste 300 de hectare de teren arabil şi păşuni.

Edilii au instituit un comandament local şi au trimis 20 pompieri în comuna Orbeasca de Sus să degajeze apa care vine de pe versanţi.

Viitura a venit de la 15 km depărtare şi oamenii s-au baricadat cum au putut.

În total, autorităţile au intervenit în zeci de localităţi din 14 judeţe afectate de inundaţii.

Una dintre cele mai grave situaţii este în localitatea teleormăneană Drăgăneşti Vlaşca. Viitura a lovit încă de aseară, iar la această oră apele încă sunt în creştere. Zeci de pompieri au lucrat toată noaptea ca să scoată apa din casele oamenilor.

 

×
Subiecte în articol: inundatii pompieri
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close