Antena 3 CNN Actualitate Povestea românilor care trăiesc singuri în cătunele unde iarna-i lungă şi aspră

Povestea românilor care trăiesc singuri în cătunele unde iarna-i lungă şi aspră

Pentru oamenii care trăiesc în munţi, iarna este un test al rezistenţei, dar nu se sperie nici de troiene, nici de gerul năprasnic, deşi sunt prizonierii iernii chiar şi şase luni la rând.

Povestea românilor care trăiesc singuri în cătunele unde iarna-i lungă şi aspră
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Ian 2022   •   10:04

Încet-încet, cătunele României se sting sub umbra marilor oraşe. Lipsa infrastructurii şi traiul greu alungă generaţiile tinere din zonele rurale.

Moş Armie şi Tanti Victoria sunt singurii locuitori din satul Lunca Cernii de Jos din judeţul Hunedoara. În cătunul lor, iernile sunt lungi şi aspre. Pot rămâne izolaţi de lume chiar şi câteva săptâmâni la rând.

Când se aşterne zăpada, mai poţi ajunge doar cu tractorul sau cu maşini de teren. Dar Moş Armie şi Tanti Victoria s-au obişnuit cu greul. Şi la fel şi ceilalţi bătrâni din satele răsfirate pe crestele munţilor.

Comuna Bulzeştii de Sus din Apuseni este recunoscută pentru peisajele pitoreşti, cu şuri de paie şi căsuţele de lemn cu pridvor. Numai că e aproape pustie.

Şi cătunele din Masivul Şureanu rămân goale.

Bătrânii locului se tem că satele lor nu mai au viitor, doar puţini mizează pe turism pentru dezvoltarea zonei. În ţinutul Pădurenilor, de exemplu, există câteva trasee turistice, dar drumul este anevoios.

×
Subiecte în articol: Hunedoara Lunca Cernii de Jos
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close