Antena 3 CNN Actualitate Poveste incredibilă. Un consilier local maghiar vrea să repatrieze osemintele unui român, după 100 de ani

Poveste incredibilă. Un consilier local maghiar vrea să repatrieze osemintele unui român, după 100 de ani

Poveste incredibilă. Un consilier local maghiar vrea să repatrieze osemintele unui român, după 100 de ani
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    03 Noi 2016   •   15:40

Un maghiar ales consilier local la alegerile din acest an, după ce a candidat independent la Abrud (Alba), a început demersurile pentru a repatria, după un secol, un soldat român care a murit în Primul Război Mondial și care, de atunci, se odihnește în pământ italian, potrivit pressone.ro.

Kopenetz Lorand a aflat de povestea românului prin intermediul unor colegi de la un club Rotary din Italia, care le-au scris celor din România. George Crișan a murit în localitatea italiană Bertonico și a fost ”uitat” acolo, iar acum, cel mai probabil, osemintele sale se vor întoarce în locurile natale în 2017.

Hotărât să descurce iţele acestei poveşti, Kopenetz a cerut informații referitoare la George Crișan de la Institutul de Istorie Militară a Ungariei, de unde a răspuns în trei zile. Apoi, s-a adresat Arhivelor Române.

Povestea repatrierii soldatului român a început în 2015, când autoritățile din Milano au decis să golească mormintele mai vechi de 99 de ani. Așa au ajuns și la George Crișan, decedat în 1918, cu o lună înainte de semnarea armistițiului care a pus capăt Primului Război Mondial. 

×
Subiecte în articol: repatriere
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close