Antena 3 CNN Actualitate Poveştile dramatice ale ucrainenilor care au fugit de război în România

Poveştile dramatice ale ucrainenilor care au fugit de război în România

Un an de război a reușit să împrăștie în lumea largă milioane de ucraineni. Tabăra de Refugiați de la Rădăuți este locul unde sunt adăpostiți mulți dintre cei fugiți de frig, sărăcie şi bombardamente. Este singura tabără permanentă care mai există la granița României cu Ucraina.

de Ştefan Petrică    |    04 Mar 2023   •   08:59

În Tabăra de refugiați de la Rădăuţi o găsim pe Irina, în vârstă de 24 de ani, la ea războiul nu a ajuns cu bombe și soldați ruși, la ea au ajuns consecințele invaziei: frigul, lipsa curentului electric și frica. Înainte de Crăciun, Irina s-a refugiat în România, era însărcinată și singură.

Din ianuarie, de când a născut-o pe Milana. Sunt două suflete unite puse la adăpost.

Vorbele bune și recunoștința le poți aduna de la fiecare refugiat care a stat, fie și puțin, în tabăra de la Rădăuți.

Pentru mulți, casele modulare ale satului speranței, făcut de Fundația Mereu Aproape și corturile Inspectoratului pentru Situații de Urgență au fost și încă sunt ancore de siguranță.

Citeşte şi: Lovitură pentru refugiații ucraineni: își vând SUV-urile sau pierd ajutorul social, într-o țară europeană

"În primele zile când am venit încoace, mă temeam din cauza avioanelor", a spus o refugiată din Ucraina.

Zveta are 38 de ani și trei băieți. Cel mic are opt, cel mare 16 ani. Pe toți a adus cu ea la Rădăuți pentru că doar așa pot continua școala.

Refugiații din tabăra de la Rădăuți primesc trei mese calde pe zi pentru suplimentarea hranei și pentru igiena oamenilor și a locului, Fundația Mereu Aproape a mai trimis în urmă cu câteva zile încă un transport umanitar.

Toate produsele au fost cumpărate din fondurile strânse prin SMS în campania uniți pentru Copiii războiului.

"La începutul Pandemiei am avut 500 de persoane simultan. Era în tranzit undeva la 200 de persoane pe zi", a declarat Colonel Marius Tăuteanu, coordonator tabără Rădăuţi.

Recunoștința Zvetei și a celorlalți refugiați ucraineni sunt pentru românii care i-au preluat în tabără, pentru cei pe care nu îi cunosc, dar i-au ajutat și pentru omul care un an a coordonat tabăra de refugiați de la Rădăuți.

Tabăra a fost ultima misiune a colonelului Marius Tăuteanu.

După 32 de ani de carieră militară, dl. colonel s-a retras. A rămas însă cu sufletul împărțit în 4000 de bucăți, una pentru fiecare refugiat care i-a trecut prin față. A plecat în rezervă, sperând că ucrainienii își vor găsi liniștea după care tânjesc.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close