Antena 3 CNN Actualitate Practică neobişnuită: Preşedintele iranian l-a felicitat pe Obama pentru victorie

Practică neobişnuită: Preşedintele iranian l-a felicitat pe Obama pentru victorie

Practică neobişnuită: Preşedintele iranian l-a felicitat pe Obama pentru victorie
07 Noi 2008   •   08:37

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad l-a felicitat pe Barack Obama pentru alegerea sa la preşedinţia Statelor Unite ale Americii, o practică rară între ţări inamice, a anunţat agenţia de presă oficială Irna, citată de AFP. ?Vă felicit pentru că aţi fost capabil să întruniţi o majoritate de voturi, cu ocazia alegerilor?, a declarat preşedintele iranian, în mesajul reprodus de Irna.
Acest mesaj surprinzător intervine în contextul lipsei relaţiilor diplomatice între cele două ţări, întrerupte în urmă cu aproape 30 de ani, şi după ce, în 2002, preşedintele american George W. Bush a inclus Iranul pe aşa numita axă a răului.
?Sper că veţi depune toate eforturile şi că veţi lăsa o bună amintire preferând adevăratele interese ale poporului şi justiţia, în locul cererilor nesăbuite ale unei minorităţi indecente şi egoiste?, continuă liderul de la Teheran. ?Minoritate? face trimitere la presupusa existenţă a evreilor sionişti care ar influenţa, în opinia lui Ahmadinejad, în mod decisiv politica americană.
Adresându-se lui Barack Obama, preşedintele iranian îi explică faptul că, în principiu, aşteaptă de la el să răspundă urgent şi cu claritate la cererile privind o schimbare fundamentală şi corespunzătoare a politicii americane interne şi externe. Iranul cere, totodată, ca forţele americane să părăsească regiunea Orientului Mijlociu, în primul rând Irakul.
La începutul campaniei sale electorale, Barack Obama a propus angajarea unui dialog fără condiţii prealabile cu Iranul. Preşedintele George W. Bush a condiţionat constant un asemenea dialog de respectarea de către Teheran a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.
Ulterior, senatorul de Illinois şi-a radicalizat poziţia. Recent, el a apreciat că 'ameninţarea pe care o reprezintă programul nuclear iranian este gravă'', adăugând că a sosit vremea ca americanii să susţină necesitatea aplicării de sancţiuni aspre, pentru a spori presiunile asupra regimului iranian.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama mahmoud ahmadinejad
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close