Antena 3 CNN Actualitate Decizie în cazul Şoşoacă. Comisia juridică trimite raportul cu abaterile senatoarei

Decizie în cazul Şoşoacă. Comisia juridică trimite raportul cu abaterile senatoarei

Președinta Comisiei Juridice, Iuliana Scântei, a anunțat că, în cazul în care senatoarea Diana Șoșoacă va avea un comportament nepotrivit, se vor impune noi măsuri dacă lucrurile vor "escalada".

Decizie în cazul Şoşoacă. Comisia juridică trimite raportul cu abaterile senatoarei
Sursa foto: Iuliana Scântei Facebook-Hepta
de Georgiana Adam    |    19 Apr 2021   •   17:40

Senatoarea PNL Iuliana Scântei a venit cu noi precizările legate de comportamentul Dianei Şoşoacă din ultima vreme. Aceasta susţine că dacă lucrurile "vor escalada" şi vor fi înregistrate noi comportamente care nu se subscriu conduitei unui senator, va fi luată o decizie de către reprezentanţii Coaliţiei şi de către Comisia pentru regulament.

Comisia juridică a Senatului a luat o decizie în cazul Dianei Șoșoacă

"Comisia juridică a constatat cu majoritate de voturi că faptele reclamate în cuprinsul sesizării de către grupul PNL se subscriu conţinutului a trei abateri de la deontologia parlamentară care sunt identificate în Regulamentul Senatului, în Codul de conduită al parlamentarilor, precum şi în Legea Statutului deputaţilor şi senatorilor. Comisia juridică va înainta Biroului permanent raportul cu aceste constatări ale abaterilor de la deontologia parlamentară a senatorului în cauză, urmând ca Biroul permanent să decidă ce sancţiune este oportun a fi aplicată senatoarei în cauză.

Se impune să avem cel puţin o abatere consistentă obiectiv, nu doar cele cu caracter simbolic, dar subscriu şi punctelor de vedere ale colegilor mei, care astăzi în comisie au spus: 'Poate e bine ca un avertisment şi o astfel de discuţie să simbolizeze, să arate mai mult detaşarea, delimitarea noastră netă, categorică faţă de continuarea exercitării în acest mod de până acum a mandatului de către senatorul care a fost sesizat în Biroul permanent'. Sper să aibă un efect. E dorinţa noastră să ne continuăm activitatea pe următorii 4 ani, până la finalizarea mandatului, cu respectarea Regulamentului, pentru că suntem aici în slujba cetăţenilor, nu pentru a face scandal sau a exercita mandatul într-un mod injurios. Nu pentru asta am fost aleşi", a afirmat Iuliana Scântei.

Detalii despre scandalul din Parlament în care a fost implicată Diana Şoşoacă

Pe data de 13 aprilie, Diana Șoșoacă a făcut scandal în Parlament şi a chemat Poliția, pe motiv că ar fi fost lovită cu ușa de un angajat al Parlamentului, ședința comisiei care urma să analizeze cazul senatoarei anti-mască fiind suspendată.

După ce s-a contrat cu Laura Scîntei pe tema măștii, Diana Şoşoacă a avut un nou schimb de replici și amenințări în fața intrării de la Comisia Juridică.

Pentru că i s-a refuzat intrarea pe motiv că nu poartă o mască regulamentară, Diana Șoșoacă a sunat la 112, afirmând totodată că a fost amenințată și agresată. 

"Vă bateţi joc de votul românilor. Eu sunt un angajat al poporului. Acum încălcaţi legea şi Constituţia. Vreau să văd ordinul scris că nu am dreptul să intru în această şedinţă", a spus Diana Şoşoacă. 

"Am fost lovită la picior. Dacă doamna Scîntei vrea să fiu bătută, atunci va avea plângere penală pentru instigare la violenţă. Cum vă permiteţi?", a mai spus senatoarea. 

Iuliana Scântei a precizat că Diana Șoșoacă a mai fost sancționată în Parlament

„Din păcate, probabil că și această cultură a Parlamentului nu a permis în trecut să se reglementeze prin regulament niște măsuri foarte severe. Ele sunt mai mult la nivel simbolic, întrucât comportamentul injurios și exercitarea mandatului în mod abuziv dacă nu constituie în sine o faptă contravențională penală sau civilă, la nivel parlamentar, regulamentul și codul de conduită prevăd sancțiuni simbolice pentru acel parlamentar. Primele patru sancțiuni pot fi aplicate și au fost aplicate în cazul doamnei senator Șoșoacă de președintele Senatului, Anca Dragu și au constat în avertismente, mustrări, luarea cuvântului, însemnând întreruperea microfonului, îndepărtarea din sală", a declarat iberalul Iuliana Scântei​​​​​​ pentru RFI.

Diana Șoșoacă, scandal în Senat pentru că nu e lăsată să intre în sală

Diana Șoșoacă a anunțat deja că a depus plângere penală împotriva președintelui Comisiei juridice din Senat, Iuliana Scântei, „senatorul care m-a lovit cu pumnul în piept” și a altor doi angajați ai Senatului. De asemenea, în acest context ea a anunțat că urmează și își ia permis de port-armă și să solicite pază non-stop. 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close