Antena 3 CNN Actualitate Pacienții critici infectați cu coronavirus în România - tratați cu plasmă recoltată de la persoanele vindecate

Pacienții critici infectați cu coronavirus în România - tratați cu plasmă recoltată de la persoanele vindecate

Trei dispozitive de prelevare a plasmei din sânge urmează să ajute medicii în lupta împotriva COVID-19. Aparatele, primite de Ministerul Sănătăţii, vor colecta plasma de la pacienţii vindecaţi, iar aceasta va fi folosită pentru tratarea celor aflaţi la terapie intensivă.

Pacienții critici infectați cu coronavirus în România - tratați cu plasmă recoltată de la persoanele vindecate
Sursa foto: pixabay
07 Apr 2020   •   13:11

”Sunt trei dispozitive care au fost donate, urmează la ajungă la Institutul Fundeni, la Matei Balș și la clinica din Timișoara, la profesorul Săndesc, urmând ca acestea să facă recoltare de plasma de la pacientii vindecati după infecţia cu COVID-19 şi care poate fi folosită această plasmă la pacientii din ATI cu sanse mari de supravieţuire şi vindecare”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, în emisiunea Sinteza Zilei, cu Mihai Gâdea.

Adrian Marinescu, medic primar infecționist la Institutul Matei Balș a declarat că această metodă a avut rezultate bune atât în China, cât și în celelalte țări puternic afectate de coronavirus și poate da rezultate și în România.

”Datele au arătat o eficiență clară pentru această metodă și lucrul acesta a fost văzut în China și după și în alte locuri, în Statele Unite și chiar și în Europa și ar trebui să funcționeze în cazul pacienților vorbind strict de cazurile severe, vorbind strict de pacienții care sunt în stare critică”, a declarat Marinescu.

”Plasma recoltată de la pacientul care s-a vindecat și care are anticorpi ar putea fi folosită tocmai în felul acesta pentru pacientul care este în stare gravă, să îl ajute să facă acești anticorpi și asta ar putea să ducă către o evoluție favorabilă”, a adăugat Marinescu.

Medicul a declarat că plasma poate fi recoltată inclusiv de la pacienții asimptomatici, rezultatul fiind același.  

 

×
Subiecte în articol: plasma recoltare plasma fundeni
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close