Antena 3 CNN Actualitate Premieră în cazul accidentelor miniere: Rudele victimelor de la Anina, despăgubite în bani

Premieră în cazul accidentelor miniere: Rudele victimelor de la Anina, despăgubite în bani

Premieră în cazul accidentelor miniere: Rudele victimelor de la Anina, despăgubite în bani
01 Mar 2010   •   15:05

Rudele minerilor morţi în explozia de la mina Anina, produsă în urmă cu 4 ani, vor primi despăgubiri în bani. Decizia a fost luată de instanţa Tribunalului Reşiţa, la capătul a trei ani de procese. Este o premieră pentru accidentele de muncă produse în minele româneşti.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Caraş-Severin, Rustin Ceasc, rudele victimelor vor primi, în total, 530.000 de euro, deşi suma solicitată se ridica la 6 milioane de euro.

Astfel, susţine Ceasc, patru văduve vor primi câte 100.000 de euro fiecare, doi dintre copiii victimelor primesc câte 50.000 de euro, iar doi dintre minerii răniţi vor fi despăgubiţi cu câte 15.000 de euro fiecare.




Tragedia de la mina Anina s-a produs pe 14 ianuarie 2006. Şapte mineri au fost ucişi atunci şi alţi cinci au fost grav răniţi, în urma unei explozii cauzate de o acumulare de gaze. În momentul producerii deflagraţiei, în subteran se aflau peste 200 de mineri.

Liderul de sindicat, Adrian Vlad, declara atunci că explozia s-a produs la abatajul 86, unde lucrau 10 oameni, la o adâncime de 1.000 m.

Doi ani mai târziu, o tragedie asemănătoare cu cea de la Anina a avut loc la mina Petrila. Pe 15 noiembrie 2008, o gravă explozie s-a petrecut la aproximativ 950 de metri în subteran. Aceasta a fost urmată apoi de o nouă explozie. În acel accident 12 mineri au murit şi circa 13 au fost răniţi.

Antena3.ro


×
Subiecte în articol: mina despagubiri
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close