Antena 3 CNN Actualitate Premieră în justiţia din România. Fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, condamnat la şapte ani de închisoare

Premieră în justiţia din România. Fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, condamnat la şapte ani de închisoare

Premieră în justiţia din România. Fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, condamnat la şapte ani de închisoare
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    28 Mai 2012   •   21:06

Premieră pentru justiţia din România. Fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare într-un dosar de corupţie, sub acuzaţia de deturnare de fonduri. Mureşan este primul fost demnitar de rang înalt, de după Revoluţie, care ajunge la închisoare.

O pagubă de 300.000 de lei îl va costa, pe fostul ministru al Agriculturii, şapte ani din viaţă. Aşa au decis judecătorii.

Ioan Avram Mureşan s-a predat poliţiei, luni după-amiază, când i-a fost prezent mandatul de executare a pedepsei de şapte ani de închisoare, emis de instanţă.

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş au pus în executare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pentru fostul demnitar, emis de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş, Gabriela Liahovici, potrivit Agerpres.

Ioan Avram Mureşan a fost dus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Maramureş şi nu s-a opus sau sustras punerii în executare a mandatului.

Magistraţii ÎCCJ l-au condamnat, luni, pe fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan la şapte ani de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, deturnare de fonduri şi fals intelectual.

Decizia instanţei este definitivă.

Completul de cinci judecători al Curţii Supreme a păstrat sentinţa din aprilie 2011, atât pentru Mureşan cât şi pentru ceilalţi doi inculpaţi din dosar - Ioan Enea Truţă, fost consilier în Ministerul Agriculturii şi Silvia Căpitanu, fost director general al unui serviciu din aceeaşi instituţie. Cei trei acuzaţi au de plătit aproape 3.000.000 de lei despăgubiri civile către Ministerul Agriculturii.

Ioan Avram Mureşan a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în decembrie 2003, pentru deturnare de fonduri, abuz în serviciu şi fals intelectual. Anchetatorii l-au acuzat că, în calitate de ministru ar fi întocmit, în 1999 şi în 2000, mai multe rapoarte pentru scoaterea din rezerva de stat sub formă de împrumut, a 5.000 de tone de ulei, în beneficiul unei firme din Constanţa.

Mureşan a fost acuzat şi că ar fi schimbat destinaţia unor fonduri, acordate României, sub formă de împrumut de o agenţie guvernamentală din Statele Unite.




×
Subiecte în articol: condamnare coruptie
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close