Antena 3 CNN Actualitate Premieră în România: Două femei vor avea inimile "reparate" cu valve de porc

Premieră în România: Două femei vor avea inimile "reparate" cu valve de porc

Premieră în România: Două femei vor avea inimile "reparate" cu valve de porc
Sursa foto: Foto: wired.com
de M.Z.    |    08 Dec 2011   •   23:41

Două paciente cu afecţiuni grave ale inimii vor fi supuse, vineri, unor operaţii, în urma cărora vor avea montate câte o valvă prelevată din inima unui porc, informează Agerpres.

Intervenţia va fi efectuată în premieră naţională, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, intervenţia având loc la numai câteva săptămâni după o manevră asemănătoare practicată cu succes în SUA.

Femeile au 69 de ani şi, respectiv, 72 de ani.

"Acest nou model aduce performanţe hemodinamice mult apropiate de valva naturală umană, iar rezistenţa în timp, prin tratamentele speciale, se speră să fie una mult mai mare. Valvele biologice din pericard bovin sau porcin sunt făcute pentru a înlocui valvele bolnave ale pacienţilor. Avantajul faţă de valvele mecanice constă în faptul că nu necesită tratament anticoagulant, dar în timp de 15-20 de ani se deteriorează şi trebuie înlocuite", a declarat joi prof. univ. dr. Marian Gaşpar, şeful Secţiei de chirurgie cardiacă din cadrul IBC Timişoara.

Acest tip nou de valvă a început să fie folosit prima dată în Europa şi în Canada anul trecut. Din acest an, ele sunt montate şi în SUA.

Până acum, în lume nu erau decât patru clinici în care se practica acest gen de intervenţie: Cardiff (Ţara Galilor), Varşovia (Polonia), Parma (Italia) şi Zagreb (Croaţia). În acest interval, au fost implantate 10.000 de valve crescute din pericard de porc.

×
Subiecte în articol: inima Timis
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close