Antena 3 CNN Actualitate Premieră naţională. Două transplanturi, realizate cu robotul DaVinci, la Cluj-Napoca

Premieră naţională. Două transplanturi, realizate cu robotul DaVinci, la Cluj-Napoca

Premieră naţională. Două transplanturi, realizate cu robotul DaVinci, la Cluj-Napoca
Sursa foto: Operatie
16 Ian 2010   •   20:58

În premieră naţională, la Cluj-Napoca, s-au realizat două transplanturi de rinichi cu ajutorul robotului DaVinci. O mamă i-a donat fiicei sale un rinichi, iar o soacră a fost donatoare pentru nora sa. Prelevarea organelor sănătoase şi înlocuirea celor bolnave au fost dirijate de o echipă de medici de la Cluj, Barcelona şi Los Angeles.

Robotul DaVinci prelevează şi transplantează acum doi rinichi în România. Dar, în lume, anul trecut s-au făcut peste 200.000 de astfel de operaţii. Operaţia cu robotul medical durează trei ore, mai mult decât una normală.

?Operaţia chirurgicală este foarte dificilă pentru că intervenim pe un donator sănatos. Robotul medical oferă chirurgului o mai mare precizie în cazul intervenţiei, ceea ce este important din punct de vedere al vascularizării organului prelevat în cazul unui pacient sanatos?, explică prof. dr. Alberto Breda, profesor asociat la UCLA. Dar cu robotul DaVinci e mai bine pentru pacient, care se pierde mai puţin sânge şi pleacă din spital după trei zile.

Săptămâna viitoare, va fi o altă premieră naţională la Institutul de Urologie şi Transplant din Cluj. Se fac două intervenţii chirurgicale de prostata şi tumori veziculare.



Observator

×
Subiecte în articol: Cluj Napoca
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close