Antena 3 CNN Actualitate "Este o premieră naţională" | Primăria din România care a făcut probe la o fabrică de prelucrare a legumelor și fructelor, realizată cu fonduri europene

"Este o premieră naţională" | Primăria din România care a făcut probe la o fabrică de prelucrare a legumelor și fructelor, realizată cu fonduri europene

O primărie din România a bifat o premieră națională după ce a făcut probe la o fabrică de prelucrare a legumelor și fructelor realizată cu fonduri europene în valoare de în valoare de 85.000 de euro prin intermediul Agenţiei pentru Finanţarea Investițiilor Rurale (AFIR).

"Este o premieră naţională" | Primăria din România care a făcut probe la o fabrică de prelucrare a legumelor și fructelor, realizată cu fonduri europene
Sursa foto: GettyImages
de Claudia Popovici    |    30 Dec 2023   •   18:35

S-a întâmplat la Rădești, acolo unde primăria a pus în aplicare un proiect de prelucrare a legumelor și fructelor realizată cu fonduri europene.

Demersul prezintă un mare ajutor pentru fermierii locali care erau nevoiți de multe ori, toamna, să arunce o parte din recolta rămasă nevândută, neexistând o unitate de procesare în apropiere.

Astfel, producătorii de legume din orașele și comunele care fac parte din GAL "Pe Mureș și pe Târnave” vor putea să își proceseze din toamna anului viitor legumele rămase nevândute.

Iar ca o noutate, după procesare, produsele rezultate se vor regăsi pe rafturi speciale create în magazine și supermarketuri. Vorbim despre conserve de legume în oţet, ulei sau saramură, murături, compoturi şi gemuri de fructe, conserve de rădăcinoase etc.

Potrivit autorităţilor demersul ca o primărie să se implice într-un astfel de proiect european este o premieră națională. 

"Ideea unei fabrici de prelucrare a legumelor a rezultat din situația concretă pe care o avem de mai mulți ani pe raza comunei, în special la Leorinț (...) Clădirea în care funcționează, fosta moară de cereale, a fost reabilitată și modernizată prin parteneriatul dintre Primăria şi Consiliul Local al comunei Rădeşti, Consiliul Judeţean Alba, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară "Alba de Jos" şi Grupul de Acţiune Locală "Pe Mureş şi pe Târnave".

Prin GAL "Pe Mureș și pe Târnave", au fost montate toate utilajele și s-au făcut probele. Făbricuța este funcțională, dar, sigur, ea va funcționa în mod real și la întreaga capacitate abia din toamna anului viitor, când sperăm ca legumicultorii de pe raza comunei și cei din proximitate să vină să își proceseze legumele aici”, a declarat primarul comunei Rădești, Alin Nicula, citat de ziarulunirea.ro.

×
Subiecte în articol: fermieri fabrica Alba fonduri europene
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close