Antena 3 CNN Actualitate Premierul Dăncilă: „Încă o zi de încălcare a Constituției de către președinte. Domnule Klaus Iohannis, când puneți în aplicare decizia Curții Constituționale?”

Premierul Dăncilă: „Încă o zi de încălcare a Constituției de către președinte. Domnule Klaus Iohannis, când puneți în aplicare decizia Curții Constituționale?”

Premierul Dăncilă: „Încă o zi de încălcare a Constituției de către președinte. Domnule Klaus Iohannis, când puneți în aplicare decizia Curții Constituționale?”
Sursa foto: Foto: gov.ro
03 Oct 2019   •   18:43

Premierul Viorica Dăncilă îl acuză pe Klaus Iohannis că a încălat din nou Constituția fiindcă a refuzat numirea miniștrilor interimari.

„Încă o zi de încălcare a Constituției de către președinte.Domnule Klaus Iohannis, o țară întreagă așteaptă să vă faceți treaba. Și nici măcar nu v-am cerut să vă sacrificați weekend-ul. Când puneți în aplicare decizia Curții Constituționale?”, a spus Dăncilă. 

Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei prin care a admis parțial conflictul constituțional invocat de Viorica Dăncilă. Imediat după publicarea în Monitorul Oficial, Iohannis este obligat să revoce miniștrii demiși de Dăncilă, să numească interimarii și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri.

Așadar CCR a decis că  există „un conflict juridic de natură constituţională între primul-ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării unor miniştri, la propunerea primului-ministru, potrivit art.85 alin.(2) din Constituţia României, republicată, precum şi de refuzul tacit al Preşedintelui României de a numi miniştri interimari, la propunerea primului-ministru, potrivit art.107 alin.(3) din Constituţia României, republicată”.

Citiți și Klaus Iohannis, obligat să o revoce pe Ana Birchall şi să numească interimarii. CCR a publicat motivarea deciziei

Magistraţii CCR au mai decis că „Preşedintele României urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 şi nr.5/5324 din 26 august 2019, precum şi decretele de desemnare a miniştrilor interimari propuşi prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 şi nr.5/5364 din 27 august 2019.

Constată că nu există conflict juridic de natură constituțională între primul-ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui de a numi miniștrii titulari propuși de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322”.

Decizia poate fi consultată aici.

×
Subiecte în articol: viorica dancila premierul Klaus Iohannis
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close