Antena 3 CNN Actualitate Premierul Viorica Dăncilă: Voi prezenta în plenul Parlamentului European prioritățile Preşedinţiei României la Consiliul UE

Premierul Viorica Dăncilă: Voi prezenta în plenul Parlamentului European prioritățile Preşedinţiei României la Consiliul UE

Premierul Viorica Dăncilă: Voi prezenta în plenul Parlamentului European prioritățile Preşedinţiei României la Consiliul UE
09 Ian 2019   •   14:20

Premierul României a făcut o serie de declarații la Palatul Victoria, înainte de ședința de guvern. Viorica Dăncilă a anunțat că urmează să prezinte săptămâna viitoare, în plenul Parlamentul European, priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul UE.

„Avem astăzi prima ședință de guvern din acest an și prima în noua calitate a Executivului de coordonator a întregului proces de exercitare a Președinției Consiliului Uniunii Europene. E o onoare și o responsabilitate pentru România, dar și pentru echipa noastră guvernamentală. În calitate de prim-ministru, voi coordona exercitarea președinției cu implicarea deplină și activă a tuturor colegilor din cabinet. Domnul George Ciamba, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a prezentat ieri la Bruxelles, prioritățile României pe durata celor șase luni în care vom deține președinția rotativă. 

Mâine și vineri vom primi vizita președintelui Comisiei Europene, a președintelui Consiliului European, a președintelui Parlamentului European și a membrilor Colegiului Comisarilor Europeni și împreună vom marca lansarea oficială la București a Președinției Consiliului Uniunii Europene deținută de România în două clădiri simbolice pentru țara noastră. Mă refer la Ateneul Român și Palatul Victoria”, a spus premierul

Viorica Dăncilă a anunțat că săptămâna viitoare va prezenta în plenul Parlamentul European priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul UE.

„De asemenea, la începutul săptămânii viitoare, luni și marți, voi avea mai multe întrevederi oficiale la Strasbourg și voi prezenta în plenul Parlamentului European prioritățile noastre. Înțelegem pe deplin oportunitatea pe care o avem, de a fi văzuți acționând împreună pentru România, dar și pentru Uniunea Europeană. Suntem pregătiți atât la nivel tehnic, cât și la nivel politic”, a adăugat Dăncilă. 

„Vă asigur că ne vom îndeplini rolul de mediator imparțial, de facilitator de consens, că vom avea ca priorități provocările existente la nivel european. Mă refer la Brexit, viitorul UE post-Brexit, alegerile europarlamentare, cadrul financiar multianual, politica agricola comună, dar și noile provocări legate de politica externă, migrație, teorism, politica de azil. Vreau să vă asigur că fiecare ministru al Cabinetului are pe masa de lucru dosarele la nivel european și că începând cu data de 21, vor merge în comisiile de specialitate din cadrul Parlamentului European”. 

Premierul a afirmat că România a înregistrat în anul preedent o creștere economică , fiind printre primele state membre din perspectiva avansului economic.

„Preluarea președinției are loc în contextul în care România a înregistrat în anul 2018 o creștere economică ridicată și sustenabilă. Am să vă dau câteva date care să confirme acest lucru. România se situează printre primele state membre din perspectiva avansului economic. Rata de creștere pentru primele nouă luni ale anului 2018 a fost de 4,2%, dublul avansului economic al UE, de 2,1%. Această creștere se adaugă avansului de 7% înregistrat în anul 2017. Industria românească este suport pentru creșterea economică sustenabilă”. 

De asemenea, Viorica Dăncilă a mai spus că România a înregistrat una dintre cele mai reduse rate de șomaj din Uniunea Europeană.

„România a înregistrat, de asemenea, una dintre cele mai reduse rate de șomaj din UE, respectiv de 4% în octombrie, 3,9% față de 6,5% pe ansamblul UE”, a adăugat premierul. 

×
Subiecte în articol: viorica dancila premierul
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close