Antena 3 CNN Actualitate Președintele Klaus Iohannis a semnat decrete de rechemare pentru 10 ambasadori | Lista noilor ambasadori propuşi de MAE

Președintele Klaus Iohannis a semnat decrete de rechemare pentru 10 ambasadori | Lista noilor ambasadori propuşi de MAE

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 4 februarie 2022, zece decrete de rechemare pentru ambasadori ai țării noastre. Ministerul Afacerilor Externe a înaintat 12 propuneri de numiri, atât pentru aceste funcții, cât și pentru unele reprezentanțe a căror conducere era vacantă.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decrete de rechemare pentru 10 ambasadori | Lista noilor ambasadori propuşi de MAE
Sursa foto: Facebook/ Ambasada Romaniei la Havana
de Cerasela Stafie    |    04 Feb 2022   •   13:59

Propunerile de rechemări și respectiv de numiri sunt aprobate de către șeful statului, fiind inițiate de către Ministerul Afacerilor Externe și avizate de către premierul României, în conformitate cu prevederile legale.

Întreg acest proces este unul uzual, care continuă procesul firesc de înnoire a conducerii misiunilor diplomatice ale României. Au fost rechemați șefii de misiuni care au îndeplinit sau au depășit deja mandatul de 4 ani în exercitarea funcției de ambasador al României.

Conform legii, cei 10 diplomați urmează să își încheie misiunea în termen de 90 de zile de la data semnării decretelor de rechemare. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe a înaintat 12 propuneri de numiri.

Klaus Iohannis a semnat decretul de rechemare a domnului Ion Jinga din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar, reprezentant permanent al României pe lângă Organizația Națiunilor Unite de la New York.  Cornel Feruță a fost propus de Ministerul Afacerilor Externe pentru a ocupa în continuare această funcție.

Răzvan-Victor Rusu a fost rechemat în țară din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar, șef al Misiunii Permanente a României pe lângă Consiliul Europei de la Strasbourg. În locul său, MAE l-a propus pe Ion Jinga.

Adrian Cosmin Vierița a fost rechemat din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar, șef al Misiunii Permanente a României pe lângă Oficiul Națiunilor Unite de la Geneva și Organizațiile Internaționale cu sediul în Elveția. Pentru această poziție a fost propus de MAE Răzvan-Victor Rusu.

Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Ucraina, Cristian-Leon Țurcanu, a fost rechemat în țară prin decretul semnat de Klaus Iohannis, fiind propus de MAE pentru a ocupa aceeași funcție în Republica Moldova. În locul său, în Ucraina, a fost propus Alexandru Victor Micula.

Daniel Ioniță, cel care ocupă funcția de extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova, a fost rechemat în țară de Iohannis și repropus de MAE pentru a ocupa această funcție în Regatul Suediei, de unde va pleca Iulian Buga. Acesta din urmă a fost propus de MAE pentru un mandat de patru ani în Republica Singapore, de unde va pleca Florin Marius Tacu.

 Sorin Vasile Moldovan, calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Turkmenistan, își încheie mandatul în această țară. În locul său, MAE l-a propus pe Ion Naval.

Adrian Măcelaru, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Emiratele Arabe Unite și în Regatul Bahrain, cu reședința la Abu Dhabi, își va încheia misiunea. Propunerea MAE pentru această funcție este Octavian-Bogdan Badica.

Ultimul decret semnat de șeful statului este cel cu privire la rechemarea domnului Mihail Constantin Coman din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Sultanatul Oman, cu reședința la Riad. Pentu această funcție, MAE l-a propus pe Florin Marius Tacu.

Nicușor Daniel Tănase a fost propus de MAE pentru funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statul Qatar. Iulia Pataki a fost propusă pentru acceași funcție în  Republica Federală Democrată Etiopia.

×
Subiecte în articol: MAE ambasadori decret Klaus Iohannis
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close