Antena 3 CNN Actualitate Președintele ANAT: Cum vor putea călători turiștii români cu certificatul verde european | VIDEO

Președintele ANAT: Cum vor putea călători turiștii români cu certificatul verde european | VIDEO

E ziua în care Uniunea Europeană a prezentat pașaportul verde - acel document unic european care ne va ajuta să trecem granițele fără restricții. Sunt însă câteva condiții pe care trebuie să le îndeplinim ca să primim certificatul. Dumitru Luca, președintele ANAT, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre cum vor călătorii turiștii români odată cu adoptarea unui certificat european de vaccinare.

Președintele ANAT: Cum vor putea călători turiștii români cu certificatul verde european | VIDEO
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    17 Mar 2021   •   18:26

În ciuda faptului că mulţi consideră binevenită această măsură, există experţi şi organizaţii internaţionale care se opun ideii unui certificat de vaccinare care să fie indispensabil pentru călătoriile internaţionale, invocând probleme legate de discriminare.

"Așteptăm demult acest moment și ne bucurăm că în sfârșit a apărut. Dar pe partea cealaltă ne punem semne de întrebare.", a precizat Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din Romania.

"Statele membre ale Uniune ar putea să își persoalizeze condițiile. Unele ar putea să accepte variantele expuse, altele ar putea să impună necesitatea unui test la intrarea în țară. Și atunci, dacă nici după acest pas nu vom avea uniformitate măcar la nivelul statelor din Uniunea Europeană, vom avea în continuare probleme și circulația va fi în continuare îngrădită.

Sperăm să nu fie așa. Sperăm să nu se pună în pericol acordul de liberă circulație Schengen, în așa fel încât dacă treci prin trei state să ai trei condiții diferite și să blocheze în continuare circuitele și transportul pe distanțe medii și lungi.

Am auzit că România ar fi interesată de un acord bilateral cu Israel. Sperăm să se materializeze în curând și să apară asta și cu Turcia și cu alte țări. Mulți turiști români ar dori să călătorească acolo.

Și să nu fie nevoie în fiecare săptămâna să se documenteze, să poată să facă rezevari din timp, să existe un minim de predictibilitate în așa fel încât să vină o gură de oxigen pentru piața turistică."

Comisia Europeană a prezentat, astăzi, modelul pentru viitorul paşaport COVID digital cu care oamenii vor putea călători fără restricţii, după ce au fost vaccinaţi împotriva COVID-19

"Comisia Europeană propune crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19.

Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea.

Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor. Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

"Adeverința electronică verde oferă o soluție la nivelul UE pentru a garanta faptul că cetățenii UE beneficiază de un instrument digital armonizat menit să sprijine libera circulație în UE. Acesta este un mesaj pozitiv, care vine în sprijinul redresării economice. Principalele noastre obiective sunt acelea de a oferi un instrument ușor de utilizat, nediscriminatoriu și sigur, care să respecte pe deplin protecția datelor. Și depunem în continuare eforturi în direcția convergenței internaționale cu alți parteneri", a declarat Věra Jourová, vicepreședinta pentru valori și transparență.

DOCUMENT - Cum va arăta primul paşaport COVID în Europa

Adeverințele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge la ele. Adeverințele electronice verzi ar trebui să fie eliberate pentru cetățenii UE și membrii de familie ai acestora, indiferent de naționalitatea lor. Aceste adeverințe ar trebui să li se elibereze și resortisanților țărilor terțe care își au reședința în UE și vizitatorilor care au dreptul de a călători în alte state membre.

Sistemul de adeverințe electronice verzi este o măsură temporară. Această măsură va fi suspendată de îndată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul urgenței la nivel internațional în domeniul sănătății cauzate de COVID-19.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close