Antena 3 CNN Actualitate Președintele Iohannis solicită reexaminarea legii care îi ține în funcții pe aleșii condamnați cu suspendare

Președintele Iohannis solicită reexaminarea legii care îi ține în funcții pe aleșii condamnați cu suspendare

Președintele Iohannis solicită reexaminarea legii care îi ține în funcții pe aleșii condamnați cu suspendare
Sursa foto: Foto: Facebook
15 Ian 2016   •   14:41

Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, vineri, spre reexaminare, Legea pentru modificarea și completarea Legii privind Statutul aleșilor locali. În cererea de reexaminare, președintele susține că legea, în forma prezentată spre promulgare, poate afecta lupta împotriva corupției.

"Valoarea socială protejată prin dispozițiile referitoare la încetarea mandatului aleșilor locali este integritatea acestuia în exercitarea demnității publice pentru care a fost ales și pentru care i-a fost acordată încrederea de către alegători. De aceea, condamnarea în sine este cea care atrage pierderea integrității și nu modalitatea de executare a pedepsei aplicate de către instanța judecătorească. Or, modificarea Legii privind Statutul aleșilor locali, în forma transmisă la promulgare, ar putea afecta lupta împotriva corupției, precum și eficiența cadrului legislativ în materie de integritate", se arată în cererea președintelui.

"În opinia noastră, continuarea exercitării vreuneia dintre aceste funcții de către o persoană condamnată penal, fie chiar și în baza unei hotărâri judecătorești definitive la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, plasează sub semnul vulnerabilității chiar exercitarea mandatului de ales local", mai arată șeful statului.

Citiți aici textul integral al cererii


Proiectul pentru modificarea legii prevede că primarii, consilierii județeni și locali care au fost condamnați la închisoare cu suspendare nu-și vor mai pierde mandatul. Își pierd mandatul doar primarii și consilierii care au fost condamnați definitiv la închisoare cu executare, fie că este vorba despre infracțiuni de drept comun, fie că este vorba despre infracțiuni de corupție.

×
Subiecte în articol: parlament Klaus Iohannis
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close