Antena 3 CNN Actualitate Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea muntelui

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea muntelui

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea muntelui
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    19 Iul 2018   •   20:49

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru promulgarea Legii muntelui, conform unui comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială.

Pe 26 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat cu 245 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi 28 abţineri, proiectul care prevede instituirea unui program de încurajare a activităţilor din zona montană, pentru care se alocă de la bugetul de stat un miliard de euro pe o perioadă de 10 ani, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modalităţile de protecţie şi dezvoltare inteligentă, durabilă şi incluzivă a zonei montane.

Prin această lege este interzisă colectarea apelor, izvoarelor şi pâraielor în scopul utilizării acestora pentru microhidrocentrale, fără asigurarea în prealabil şi cu prioritate a necesarului de apă pentru animalele domestice şi sălbatice, acordând drept de exploatare celor care asigură reinvestirea profitului în proiecte de dezvoltare a calităţi productive a terenurilor. La întocmirea documentaţiilor pentru proiectele privind construcţia de microhidrocentrale, sunt obligatorii avizele emise de direcţiile pentru agricultură judeţene şi direcţiile silvice judeţene şi unităţile administrativ-teritoriale, prevede actul normativ.

De asemenea, statul român acordă compensaţii băneşti, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, proprietarilor de terenuri din zona montană, aflate în situri Natura 2000, parcuri naturale, parcuri naţionale rezervaţii ale biosferei şi alte arii naturale protejate.
 

×
Subiecte în articol: presedinte Klaus Iohannis
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close