Antena 3 CNN Actualitate Preşedintele Traian Băsescu a pierdut procesul cu CNCD, privind declaraţiile la adresa romilor

Preşedintele Traian Băsescu a pierdut procesul cu CNCD, privind declaraţiile la adresa romilor

Preşedintele Traian Băsescu a pierdut procesul cu CNCD, privind declaraţiile la adresa romilor
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    27 Iun 2014   •   09:51
Contestaţia lui Traian Băsescu faţă de amenda primită de la CNCD după ce a afirmat că mulţi romi nomazi, "în mod tradiţional, trăiesc din ce fură" a fost respinsă, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti.

Decizia instanţei nu este definitivă, astfel că preşedintele poate ataca această hotărâre la instanţa supremă.

De asemenea, şeful statului a mai primit o amendă de 600 de lei. 
 
Pe 10 februarie, preşedintele Traian Băsescu a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru declaraţiile făcute în noiembrie 2010, la Ljubljana, privind romii nomazi, despre care a afirmat că "mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură".
 
CNCD a hotărât că afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu din data de 3 noiembrie 2010, conform căreia dintre romii nomazi "foarte puţini vor să muncească" şi "mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură" reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă.
 
Preşedintele a fost reclamat la CNCD, pentru aceste afirmaţii, de asociaţia Romani Criss.
 
Pe 3 noiembrie 2010, şeful statului a declarat că obiectivul cultural al romilor nomazi este să circule din loc în loc şi că interzicerea acestui drept ar însemna distrugerea unui pilon cultural.
 
"Trebuie să spun un lucru esenţial - foarte mulţi politicieni importanţi fac o confuzie legată de romi. Nu putem vorbi despre toţi romii. Cei pe care îi vedem umblând prin Europa sunt romi nomazi care provin din România şi din alte ţări ale UE. Obiectivul lor cultural e să circule din loc în loc. România are peste un milion de romi integraţi, sunt parte a societăţii româneşti. Ceea ce nu am reuşit e legat de integrarea romilor nomazi. Aici trebuie să ne punem noi, nu numai filosofic, ci şi în mod practic întrebarea: vorbim despre integrare sau despre asimilare? A le interzice mişcarea înseamnă a le distruge unul dintre pilonii culturali ai romilor nomazi", a mai arătat preşedintele Băsescu.

Şeful statului şi-a manifestat susţinerea fără rezerve a asigurării "unui minim" legat de sănătate, de posibilitatea de a învăţa şi de posibilitatea de a avea un loc de muncă, afirmând însă că mulţi dintre romii nomazi, "în mod tradiţional, trăiesc din ce fură".
 
"Cum s-o faci pentru copiii romilor nomazi? Va trebui s-o facem! Mai avem o problemă care trebuie spusă şi care face dificilă integrarea romilor nomazi - foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaşte cinstit şi problemele pe care le are etnia însăşi, şi problemele pe care le avem noi în a cunoaşte etnia, nu vom găsi soluţia problemei", a adăugat Băsescu.
 
Preşedintele a mai spus, tot atunci, că a fost primar şi a oferit locuri de muncă romilor care se aşezaseră la marginea Bucureştiului.

×
Subiecte în articol: CNCD discriminare
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close