Antena 3 CNN Actualitate Preşedintele Traian Băsescu nu participă la ceremoniile de 1 Decembrie: Se află la summitul OSCE

Preşedintele Traian Băsescu nu participă la ceremoniile de 1 Decembrie: Se află la summitul OSCE

Preşedintele Traian Băsescu nu participă la ceremoniile de 1 Decembrie: Se află la summitul OSCE
Sursa foto: Foto : Agerpres
01 Dec 2010   •   09:07

Pentu prima dată în istoria zilei de 1 Decembrie, ministrul Apărării şi preşedintele României nu vor putea participa la evenimentele organizate cu ocazia zilei românilor. Gabriel Oprea şi Traian Băsescu s-au aflat marţi într-o vizită la militarii români din Afganistan. Şeful statului se va afla miercuri şi joi la summitul OSCE din Kazahstan.

Liderul României a ajuns marţi în Afganistan, alături de ministrul Apărării, Gabriel Oprea, şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein. Traian Băsescu a purtat discuţii cu militarii români şi le-a oferit acestora câte un stilou ca dar simbolic.

Preşedintele Traian Băsescu participă miercuri la summitul OSCE desfăşurat în Astana, Kasahstan. La reuniune vor fi prezenţi zeci de lideri mondiali, printre care preşedintele rus Dmitri Medvedev şi secretarul de stat American, Hillary Clinton. Unul dintre subiectele care urmează să fie abordat în cadrul reuniunii îl reprezintă aşa numitele conflicte îngheţate din Transnistria, Abhazia şi Oseţia de Sud.

Summit-ul s-a dovedit a fi foarte obositor pentru Traian Băsescu. Şeful statului a stat minute bune cu ochii închişi, în timpul discursurilor. Şi ca ceilalţi să nu-i vadă interesul pentru summit, şeful statului şi-a ţinuit mâna în faţa ochilor închişi.

 


România are în Afganistan 1.663 de militari. Dintre aceştia, 1.655 desfăşoară misiuni în cadrul operaţiunii ISAF (Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate) a NATO, iar 8 militari în cadrul operaţiunii Enduring Freedom a Coaliţiei Internaţionale.

Românii sărbătoresc miercuri ziua naţională, iar cu această ocazie au loc zeci de manifestaţii în toată ţara. O paradă de proporţii este programată pentru ora 11.00 în Capitală. Va fi o demonstraţie impresionantă a armatei române cu maşini de luptă Humvee şi autovehiculele blindate. Şi tot astăzi, românii sunt invitaţi la acţiuni demonstrative sau la o porţie de fasole cu cârnaţi.

Ziua naţională se sărbătoreşte şi la Alba Iulia cu salve de tun. Oamenii vor avea parte de spectacole cu muzică populară şi vor primi mii de porţii de friptură şi cârnaţi. Masa populară va fi servită pe platoul Romanilor din Cetate, unde au fost amplasate mai multe corturi.




×
Subiecte în articol: Gabriel Oprea 1 Decembrie
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close