Antena 3 CNN Actualitate Preşedinţii României şi relaţia lor cu Biserica. IMAGINI DOCUMENT

Preşedinţii României şi relaţia lor cu Biserica. IMAGINI DOCUMENT

Preşedinţii României şi relaţia lor cu Biserica. IMAGINI DOCUMENT
04 Ian 2015   •   10:42

Biserica şi instituţia prezidenţială au fost permanent, în ultimii 50 de ani, cel putin într-o relaţie specială. Dacă Ion Iliescu a recunoscut public că este mai degrabă "liber cugetător" decât credincios, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu şi-au consolidat prietenia cu înalte feţe ale  Bisericii Orodoxe, în mod special.

Chiar şi Nicolae Ceauşescu, în primii ani de preşedinţie, se afişa alături de liderii religioşi şi vizita mănăstiri şi biserici alături de aceştia.

Unul dintre preşedinţii cei mai apropiaţi de Biserică a fost Emil Constantinescu. Acesta spunea, în urmă cu un an, că este foarte important ca un şef de stat să creadă în Dumnezeu. De altfel, în mandatul lui Constantinescu, Papa Ioan Paul al II-lea a efectuat o vizită istorică la Bucureşti, fiind întâmpinat chiar de către preşedinte, alături de Patriarhul Teoctist.

Devotamentul lui Constantinescu faţă de religie a avut şi părţi amuzante. Preşedintele a încălcat protocolul şi l-A pupat pe obraz pe Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului în momentul în care îi acorda acestuia Ordinul Naţional Steaua României. 

Constantinescu a fost şi cel care l-a dovedit drept ateu pe Ion Iliescu. S-a întâmplat în 1990, în timpul dezbaterilor din campania electorală.

În ciuda faptului că a impus un regim strict împotriva Bisericii şi era ateu declarat, Nicolae Ceauşescu a păstrat o relaţie bună cu mai marii bisericii. 

În 1977, dictatorul l-a primit în vizită pe Justin Moisescu, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la scurt timp de la desemnarea şi învestirea sa în fruntea Bisericii Ortodoxe Române.  În anii precedenţi, Ceauşescu nu s-a sfiit să se afişeze în public alături de alte feţe bisericeşti.  În anii 1960 poza chiar într-un om pios, vizitând biserici şi mănăstiri din toată ţara. În ciuda faptului că era ateu declarat, fostul dictator sărbătorea Paştele împreună cu familia, într-un stil ţărănesc, cu produse traditionale. Totul era verificat în detaliu de Elena Ceauşescu, susţin martorii acelor momente.

Ultimul preşedinte al României, Traian Băsescu, a avut, la rândul lui, o relaţie foarte apropiată cu Biserica. Sunt deja celebre imaginile în care Băsescu a fost felicitat de către Patriarhul Daniel, după depunerea jurământului pentru al doilea mandat de cinci ani la Cotroceni, în decembrie 2009. 

Însă, imaginea care a devenit viral pe internet este cea în care Traian Băsescu este înconjurat de 50 de ierarhi români şi străini, după slujba de canonizare a Mitropolitului Andrei Şaguna, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, în octombrie 2011.

×
Subiecte în articol: slujba
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close