Antena 3 CNN Actualitate Presiune pe buzunarele românilor. Cine poate beneficia de compensaţii

Presiune pe buzunarele românilor. Cine poate beneficia de compensaţii

În timp ce românii au de achitat facturi uraşe la energie, ordonanţa pentru compensaţii bate pasul pe loc. Compensaţii care, atenţie, oricum nu ar face altceva decât să îngroaşe profitul producătorilor și furnizorilor de energie, avertizează specialiștii.

Presiune pe buzunarele românilor. Cine poate beneficia de compensaţii
de Roana Rotaru    |    28 Sep 2021   •   12:44

Guvernul a discutat, în urmă cu două săptămâni, în primă lectură, un proiect de Ordonanță de urgență pentru subvenționarea consumului de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.

Guvernul vrea sa acorde o subvenție de 25% la factura de gaze și o compensație de 18 bani pe kwh la energie electrică pentru cei care au un consum lunar de până în 200 kwh pe luna.

Cine va beneficia?

La energie electrică: 13 mil. români adica 5,2 milioane de gospodării, iar la gaze naturale vorbim de 3 mil. români dintr-un total de 4 mil. de consumatori.

Banii sunt din dividendele Hidroelectrica care a făcut profit extraordinar, care a fost taxat iar banii s-au adus la bugetul de stat, zice ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Care sunt hibele acestei oug:

- 18 bani pe kwh, adica 18 lei la o factura de 100 kwh pe luna s-ar putea sa nu fie un sprijin suficient.

- Atât timp cât preţurile nu sunt plafonate toate ajutoarele sau compensaţiile ajung de fapt la furnizori şi producători care pot cere nestingheriţi ce preţuri vor, stiind ca diferenta fata de un preţ corect o acopere statul din banii contribuabililor, care plătesc taxe şi impozite.

- toata lumea primeşte compensaţii, indiferent de venit,

- în multe cazuri ajutorul de incalzire pentru consumatorul vulnerabil e mai mic decat compensatiile la facturi. De exempl, pentru cei cu un venit mai mare de 1.040 lei nu e avantajos să se se declare consumator vulnerabil.

Practic, daca eşti sărac lipit mai bine nu te declari consumator vulnerabil că vei câştiga mai mult din compensaţiile pe care le primeşte toata lumea fără sa mai faci vreun dosar.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close