Antena 3 CNN Actualitate Prestige Cars Imports a primit de la ANC o amendă record pentru mesaje spam

Prestige Cars Imports a primit de la ANC o amendă record pentru mesaje spam

Prestige Cars Imports a primit de la ANC o amendă record pentru mesaje spam
Sursa foto: ANC
27 Feb 2009   •   04:56
EXCLUSIV ANTENA3.RO // Un dealer auto recent înfiinţat în Bucureşti, Prestige Cars Imports, a fost amendat luna trecută de către Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii (ANC) cu 10.000 de lei, pentru că trimitea clienţilor săi mesaje spam, adică mesaje electronice nesolicitate, prin email. Informaţia a fost făcută publică în cadrul unei conferinţe a ANC de marţi. Antena3.ro a făcut rost de mai multe detalii legate de cea mai mare amendă anti-spam dată de ANC, care a fost dată unei firme care vinde maşini. De asemenea, un alt dealer de maşini a fost sancţionat anul trecut, din acelaşi motiv, dar cu o sumă mult mai mică.
Anul trecut, Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii a sancţionat cu o amendă de 10.000 de lei un dealer de maşini, în urma unor plângeri care i-au fost furnizate de către persoanele care primeau aceste mesaje nesolicitate şi în care firma îşi promova produsele.
?Mesajele electronice care au conţinut comunicări comerciale nesolicitate şi care au fost transmise de către S.C. Prestige Car Imports SRL au constat atât în promovarea directă a denumirii acestei societăţi, cât şi a produselor acesteia, reprezentând maşini de lux, oferite spre vânzare?, declară pentru Antena3.ro Radu Dinu, şeful Departamentului de Gestiune Resurse Internet din cadrul ANC.
Sesizările către ANC, referitoare la trimiterea spam-urilor de către dealerul de maşini au fost făcute de persoane fizice. Autoritatea a primit cinci sesizări legate de Prestige Car Imports SRL, iar prima plângere legată de comunicările comerciale nesolicitate a fost înaintată la 1 septembrie 2008. Unul dintre cei care au sesizat Autoritatea a primit primul spam în luna iunie a anului trecut.
?In urma investigaţiilor efectuate de ANC, am constatat că respectiva comunicare a fost transmisă de către Prestige Car Imports S.R.L., fapt confirmat inclusiv de către furnizorul de servicii de acces la internet?, adaugă Dinu pentru Antena3.ro.
Pe 16 septembrie 2008, ANC a transmis firmei care trimitea mesaje spam, o prima solicitare de informaţii. Prin aceasta, instituţia publică i-a cerut să facă dovada deţinerii consimţământului expres pentru primirea comunicărilor comerciale şi care ar fi trebuit să fie acordat de către utilizatorul adresei de poştă electronică.
Deoarece S.C. Prestige Car Imports S.R.L. nu a dat curs acestei solicitari, ea a fost convocată la sediul ANC, pentru constatarea motivelor care au determinat nefurnizarea informaţiilor solicitate, însă firma nu a dat curs convocării.
?Avand în vedere că pe parcursul derulării investigaţiilor, ANC a primit noi plângeri privind aceeaşi societate, Autoritatea a înaintat o nouă solicitare de informaţii, fără a primi răspuns nici de această dată. Pentru că firma nu a raspuns nici celei de-a doua convocări a ANC, s-a întocmit un proces-verbal, prin care s-a constatat săvârşirea contravenţiei şi a fost sancţionată astfel cu amenda de 10.000 de lei, cea mai mare amendă anti-spam aplicată până în prezent?, explică Radu Dinu pentru Antena3.ro.
Tot el spune pentru Antena3.ro că în anul 2008 un alt dealer auto, respectiv S.C. MH Motors S.R.L., a fost de asemenea sancţionat pentru trimiterea de mesaje spam, dar cu suma de 1000 de lei.
Antena3.ro a încercat să ia legătura cu reprezentanţii firmei Prestige Cars Imports, însă până la publicarea acestui articol aceştia nu au putut fi contactaţi.
Legea comerţului electronic prevede că este interzisă transmiterea de comunicări comerciale sau mesajele spam, cum mai sunt numite, dacă nu a fost obţinut în prealabil consimţământul expres al destinatarului.
Amenzi anti-spam în 2009, cât în tot anul 2008
In 2008, ANC a dat 17 amenzi împotriva mesajelor nesolicitate, în valoare totală de 17.000 de lei, iar în primele două luni ale lui 2009, Autoritatea a sancţionat deja 18 persoane, atât fizice, cât şi juridice, pentru trimiterea unor astfel de mesaje către diverşi utilizatori, prin email.
Iată lista firmelor amendate de ANC pentru spam:
- S.C. Prestige Car Imports S.R.L. - amendă în valoare de 10.000 lei
- S.C. Altfel S.R.L. - amendă în valoare de 5.000 lei
- S.C. ALL Educational S.A - amendă în valoare de 5.000 lei
- S.C. Finit Consult & Management S.R.L. - amendă de 5.000 lei
- S.C. Neoti Impex Com Prod S.R.L. - amendă de 5.000 de lei
- S.C. Evolva Telecom S.R.L. - amendă de 5.000 de lei
- Patru persoane fizice au fost amendate cu sume de câte 5.000 de lei pentru netransmiterea informaţiilor solicitate
- Companiile S.C. Schuller Eh Klar S.R.L. şi S.C. Karpaten Turism S.R.L. au fost amendate cu suma de 1.000, respectiv 5.000 de lei pentru efectuarea de comunicări comerciale nesolicitate
Paula Safta, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: spam amenda paula safta
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close