Antena 3 CNN Actualitate Prețul aurului atinge un nou record. Mircea Coșea: "Vom vedea o creștere a prețurilor"

Prețul aurului atinge un nou record. Mircea Coșea: "Vom vedea o creștere a prețurilor"

Economistul Mircea Coșea a vorbit în exclusivitate la Antena 3 CNN, în contextul creșterii prețului aurului, despre posibilele scumpiri la alimentele de bază, în viitorul apropiat.

de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Dec 2023   •   14:03

În tot acest context economic, prețul aurului a atins un nou record. Prețul aurului a depășit 2.100 de dolari.

Întrebat dacă în urma noului record al prețului aurului, profesorul în economie Mircea Coșea a spus:

"În mod normal ar trebui să existe un plafon și nu ar trebui să mai crească acum foarte mult pentru că pe ansamblul economiei internațional, lucrurile merg în acest sens.

Este un plafon la care inflația a ajuns cu o tendință de scădere, dar asta nu influențează foarte mult prețurile din România, pentru că există o tendință în țara noastră să apară o diferența aceasta între dinamica inflației și dinamica puterii de cumpărare.

Citește și: Datoria externă uriașă a României: Fiecare român este dator cu 8.000 euro | Guvernul continuă să se împrumute

Pe noi ne interesează puterea de cumpărare la ceea ce consumă populația la alimente primare, mai ales în pragul unor sărbători în care consumul pentru alimente specifice este in creștere.

Personal, nu cred că vom asista la o creștere a prețurilor în această perioadă. Este o perioadă în care consumul crește, dar nu la valoarea pe care am avut-o în anii trecuți.

Chiar dacă va fi o creștere a prețurilor la alimentele de bază tradiționale, ele nu vor fi foarte mari

Pentru că o scădere a cererii, care este evidentă, va forța pe cei care produc și pe cei care distribuie să păstreze o anumită stabilitate a prețurilor, chiar dacă în această situație există tendința de urcare artificială a prețurilor în vederea unui consum mai mare.

Vom avea o creștere a prețurilor din 2024

Ca tendință generală, însă, vom vedea o creștere a prețurilor anul viitor, 2024 pentru că această mișcare de la 1 ianuarie, prin noi impozite și taxe, prin creșterea nivelului la dobânzile creditelor, va face ca toate aceste lucruri să se vadă în prețuri.

Anul viitor vom asista la o creștere de prețuri, dar moderate, nu mă aștept la o explozie", a spus profesorul în economie, Mircea Coșea, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: pretul aurului mircea cosea
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close