Antena 3 Actualitate Cât costă vaccinarea tuturor românilor? Aceasta este suma care se plătește pentru fiecare pacient în parte

Cât costă vaccinarea tuturor românilor? Aceasta este suma care se plătește pentru fiecare pacient în parte

de Laura Dinu    |    18 Ian 2021   •   09:50
Cât costă vaccinarea tuturor românilor? Aceasta este suma care se plătește pentru fiecare pacient în parte
Sursa foto: hepta

Statul plătește aproximativ 280 de lei pentru vaccinarea fiecărui român. Asta înseamnă că, dacă se îndeplinește previziunea premierului Florin Cîțu, cu cei 10 milioane de români vaccinați, statul va plăti aproape jumătate de miliard de euro, până în septembrie. Chiar și așa, costurile vaccinului sunt mult mai mici comparativ cu costurile generate de tratarea celor infectați cu COVID-19.

Statul achită 15 euro pentru fiecare doză de vaccin Pfizer. Având în vedere că un român are nevoie de 2 doze, vorbim despre 30 de euro, adică contravaloarea a 150 de lei. 

La această sumă se adaugă și cheltuielile cu personalul medical. Având în vedere că, într-o oră, medicii sunt plătiți cu 90 de lei pentru vaccinarea pacienților, asistenții medicali cu 45 de lei, iar registratorii cu 25 de lei și ținând cont că, în același interval de timp, sunt vaccinați 5 pacienți, rezultă că încă 32 de lei se adaugă pentru imunizarea fiecărei persoane. 

Nu este de neglijat nici costul generat de transportul și stocarea vaccinului, care este de aproximativ 20 de euro pentru fiecare pacient, contravaloarea a 100 de lei. 

În urma unui calcul simplu, ajungem la suma de 282 de lei, ce e drept, o sumă mai mică decât cea pentru internarea unui pacient infectat cu COVID.

Peste 300.000 de programări efectuate în 24 de ore pe platforma pentru vaccinarea împotriva COVID-19

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunță că pentru etapa a II-a de vaccinare s-au programat 305.562 de persoane. În București au fost programate 62.182 locuri la vaccinare, iar gradul de ocupare a atins procentul de 100%.

Vineri a debutat etapa a II-a a campaniei de vaccinare destinată persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, persoanelor cu boli cronice, indiferent de vârstă, precum și personalului-cheie care desfășoară activități în domenii esențiale. În perioada 18 ianuarie – 6 februarie, la nivel național se vor vaccina 305.562 de persoane. Numai în București au fost programate 62.182 locuri de vaccinare, gradul de ocupare fiind în proporție de 100%.

Odată cu deschiderea activităților de vaccinare pentru etapa a II-a, care se derulează concomitent cu vaccinarea persoanelor din prima etapă, s-au înregistrat 37.750 apeluri în Call Center, iar pe platforma vaccinare-covid.gov.ro au fost înregistrate 2,6 milioane de accesări, cu 107.000 utilizatori unici. Platforma de vaccinare a avut probleme timp de trei ore din cauza unui transfer de date.

„Platforma de vaccinare a avut câteva disfuncționalități pe o perioadă de aproximativ 3 ore din cauza transferului datelor înregistrate în aplicația folosită în Etapa I de vaccinare în aplicația folosită în Etapa a II-a de vaccinare, dar situația este sub control iar specialiștii STS asigură suportul necesar pentru buna funcționare a acesteia”, au anunțat autoritățile.Probleme au fost și din cauza numărului mare de cereri.

„Menționăm că volumul cererilor a depășit posibilitatea alocării vaccinurilor din acest moment, aspect care a generat disconfort în rândul beneficiarilor. Reamintim, cu acest prilej, că programările la vaccinare sunt condiționate atât de numărul dozelor de vaccin aflate în stoc la momentul efectuării operațiunii, cât și de dinamica solicitărilor de înscriere la momentul respectiv”, au precizat cei de la Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 .

La nivel național, sunt disponibile 192 de centre de vaccinare, cu 304 cabinete și o capacitate zilnică de vaccinare de 18.240 de persoane cu prima doză, dar și cu rapel.

×
Subiecte în articol: vaccinare

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close