Antena 3 CNN Actualitate Preţul bate viciul. Românii renunţă mai uşor la fumat de sărbători

Preţul bate viciul. Românii renunţă mai uşor la fumat de sărbători

Preţul bate viciul. Românii renunţă mai uşor la fumat de sărbători
Sursa foto: Foto: chattanoogapulse.com
de M.Z.    |    01 Dec 2011   •   08:17

Fumătorii români au ajuns să renunţe, de nevoie, la viciul care le-a mâncat banii şi sănătatea ani întregi. Puţini se gândesc însă la sănătate - cei mai mulţi renunţă cu gândul la sutele de lei pe care le dau în fiecare lună pe ţigări. În ultimul an, 12% dintre pasionaţii de nicotină au renunţat.

Medicii spun că înaintea sărbătorilor de iarnă, românii renunţă cel mai uşor la fumat. Explicaţiile ar fi două: sunt tot mai puţine locuri unde se acceptă fumatul în interior şi, în plus, mulţi vor să intre în noul an fără vicii. Ajutor în această grea încercare găsesc foarte repede.

"Tratamentul medicamentos este gratuit, consultaţiile medicale se plătesc, dar suma este absolut rezonabilă, iar durata tratamentului de 2-3 luni", a declarat dr. Magda Ciobanu, coordonator la Centrul Naţional pentru Renunţare la Fumat.

Mulţi dintre cei care doresc să se lase de fumat utilizează ţigara electronică.

"Oamenii se orientează spre ţigara electronică, gândindu-se la o metodă de renunţare, însă în realitate ţigara electronică nu este o metodă de renunţare", spune Bogdana Bursuc, psiholog la Centrul Naţional pentru Renunţare la Fumat.

Medicii spun că ţigara electronică este doar o amăgire, care nu face decât să prelungească dependenţa psihologică de fumat. Varianta "sănătoasă" pe care o recomandă specialiştii sunt pastilele cu nicotină, plasturii sau guma de mestecat, tot cu nicotină. Sunt gratuite pentru cei care se înscriu în programul Stop Fumat, iar cei care vor să le cumpere dintr-o farmacie nu au cum fără reţetă.

Deşi cele mai recente studii arată că 80% dintre fumătorii din România vor să renunţe la ţigări, doar o mică parte reuşesc.

În România, bărbaţii sunt cei mai aprigi fumători. În 2011, procentajul fumătoarelor a scăzut de la 21 la 15%, în vreme ce o treime dintre bărbaţi încă mai trag din ţigară.

 



×
Subiecte în articol: tigari renunta sărbători
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close