Antena 3 CNN Actualitate Preţul energiei electrice se majorează la începutul anului 2009

Preţul energiei electrice se majorează la începutul anului 2009

Preţul energiei electrice se majorează la începutul anului 2009
18 Oct 2008   •   10:02

Veşti proaste pentru consumatorii casnici. O nouă majorare a preţului energiei electrice se va produce la începutul anului 2009, iar eforturile producătorilor de a se alinia la normele de mediu comunitare vor genera, în următorii patru ani, alte scumpiri. Cel puţin aşa susţin experţii din Ministerul Economiei, citaţi de cotidianul Evenimentul Zilei. Pe lângă costurile certificatelor de emisii poluante, preţul final plătit de consumatori va trebui să reflecte şi noua majorare a preţurilor combustibililor şi gazelor de import.
Cărbunele este principalul combustibil utilizat în ţara noastră de către producătorii de energie. Spre exemplu numai anul trecut 43% din producţia naţională de electricitate a fost generată pe bază de cărbune. Lignitul însă, principalul cărbune utilizat în ţara noastră, are o putere calorică mult redusă, în comparaţie cu combustibilii din alte state. În plus, cantitatea de poluare produsă de acest combustibil este semnificativă, motiv pentru care producătorii de energie ar putea fi obligaţi, începând din 2013, să achiziţioneze toată gama de certificate pentru emisiile poluante, ceea ce antrenează costuri mai mari, şi implicit, creşterea preţului electricităţii produse în centralele care utiliezează cărbune.
În aceste condiţii, este de aşteptat ca şi preţul final plătit de consumători să fie majorat considerabil în următorii ani. Efectele achiziţionării de certificate de emisii poluante se fac deja simţite. Numai în luna iulie, preţul energiei electrice a crescut cu 5,3%.
O soluţie pentru reducerea costurilor ar fi modernizarea termocentralelor, astfel încât randamentul acestora să ajungă la 45%, de la numai 33%, cât este în prezent. Rezolvarea problemelor de mediu presupune însă investiţii în termoncentrale în valoare de 2,6 miliarde de euro, până în 2017.
Antena 3

×
Subiecte în articol: energie electrică
Parteneri
Accident cu șapte victime, pe Podul Basarab din București
x close