Antena 3 CNN Actualitate Preţul gazelor va exploda la începutul anului viitor

Preţul gazelor va exploda la începutul anului viitor

Preţul gazelor va exploda la începutul anului viitor
04 Oct 2008   •   12:39

Preţul de import, amânarea majorării tarifelor şi devalorizarea monedei naţionale vor duce la o explozie a valorii facturilor la gaze începând cu luna ianuarie. Federaţia Rusă continuă să majoreze preţul gazului exportat în România. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, însă, nu a aprobat majorarea tarifelor practicate pe plan intern în luna octombrie.
Jurnaliştii de la cotidianul Evenimentul Zilei au remarcat că această majorare va fi inerentă începând cu luna ianuarie a anului 2009. Un document ANRE referitor la evoluţia preţurilor la gaze pe trimestrul patru al anului 2008 arată că mia de metri cubi va fi mai scumpă cu 8,8% faţă de trimestrul anterior. Astfel, pentru o mie de metri cubi de amestec de gaze din producţia internă şi import, la intrarea în sistemul de distribuţie, românii trebuie să scoată din buzunare 862 de lei, faţă de 792 de lei în trimestrul trei.
La toate acestea se adaugă devalorizarea leului. Cursul de schimb folosit de ANRE la evaluarea costurilor de import pentru trimestrul patru era de 2,39 lei pe un dolar. Vineri, un dolar era tranzacţionat la cursul oficial la valoarea de 2,79 de lei, fapt care va influenţa negativ evoluţia preţurilor pe piaţa internă.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ANRE Rusia
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close