Antena 3 CNN Actualitate Prețurile facturilor la gaze s-au dublat după plafonare

Prețurile facturilor la gaze s-au dublat după plafonare

Prețuri halucinante la facturile pentru gazele naturale. Furnizorii de gaze au dublat tarifele de la 1 noiembrie.

Prețurile facturilor la gaze s-au dublat după plafonare
Sursa foto: Pixabay
de Laura Dinu    |    09 Noi 2021   •   10:53

Experții în Energie spun că totul este legal și furnizorii pot cere cât vor atât timp cât statul a plafonat prețurile şi plătește diferența, consumatorul nefiind afectat. 

Furnizorii majorează preturile exponențial, fără nicio jenă, deși începând cu 1 noiembrie prețurile sunt plafonate la consumator la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale, pentru o perioadă de cinci luni.

Experții în energie spun că furnizorii pot cere cât vor din punct de vedere legal, pentru că plafonarea e la consumator, iar diferența până la prețul umflat o plătește oricum statul.

Cu alte cuvinte, furnizorii nu au nicio limită de creștere a prețurilor. Aceștia le pot crește după bunul plac, pentru că statul va achita diferența. 

Din păcate, tot românii plătesc, indirect, aceste diferențe, achitând diferite taxe și impozite la stat în facturile la gaze.

Astfel, dacă unul dintre cei mai mari furnizori de energie livra gaze naturale, în luna octombrie, la 0,300 lei pe kwh, în noile oferte cere 0,580 lei pe kwh.

Așadar, plafonarea prețurilor nu își atinge adevăratul scop, ținând cont de faptul că cei care au cel mai mult de câștigat din această plafonare sunt tot companiile din energie. 

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close