Antena 3 CNN Actualitate Pricopie, după ce tinerii fără Bac pot merge la universităţi: un act jurnalistic de slabă calitate

Pricopie, după ce tinerii fără Bac pot merge la universităţi: un act jurnalistic de slabă calitate

Pricopie, după ce tinerii fără Bac pot merge la universităţi: un act jurnalistic de slabă calitate
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    11 Sep 2014   •   14:03
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, joi, că nimeni nu se poate înscrie la facultate dacă nu are diplomă de Bacalaureat, ci doar la "colegii", care au statut de şcoală postliceală, iar aceştia nu primesc la absolvire o diplomă de licenţă, ci o certificare a calificării profesionale.
 
Reacţia lui Pricopie vine după ce în presă au apărut informaţii că universităţile îi pot înscrie pentru acest an la cursuri şi pe cei care au absolvit liceul, dar nu au obţinut diploma de bacalaureat.
 
"Nimeni nu se poate înscrie la facultate şi nu poate dobândi statutul de student, nicăieri pe teritoriul României, fără diplomă de Bacalaureat sau adeverinţă care să ateste susţinerea şi absolvirea examenelor de Bacalaureat", a declarat ministrul Educaţie, Remus Pricopie, se arată într-un comunicat de presă al ministerului de resort.
 
Ministrul a precizat că sintagma de "colegiu", care apare în Ordonanţa de Urgenţă, are acelaşi sens cu acela de "şcoală postliceală", cu diferenţa că această formă de învăţământ poate fi organizată şi de universităţi.
 
"Atât Legea Educaţiei Naţionale, cât şi metodologia recent adoptată reglementează organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar. De altfel, metodologia conţine chiar în titlul său sintagma de <învăţământ terţiar nonuniversitar>. Prin urmare, asistăm fie la un act jurnalistic de slabă calitate, fie la o încercare deliberată de a induce în eroare şi a dezinforma populaţia", a mai arătat ministrul Educaţiei.
 
Conform Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2001, cu modificările şi completările ulterioare, universităţile acreditate pot înfiinţa unităţi de învăţământ preuniversitar, în speţă colegii, la care au acces, ca şi până acum, inclusiv absolvenţii de liceu fără diplomă de Bacalaureat. 
 
"Aceste persoane nu au calitatea de student şi nu urmează cursurile unei facultăţi, ci, în spaţiul oferit de o universitate, desfăşoară activităţi specifice şcolilor postliceale. Drept urmare, la absolvirea colegiului, cursanţii primesc o diplomă de certificare a calificării profesionale, nu una care ar putea echivala cu un program de licenţă", a mai spus ministrul Educaţiei.
 
Potrivit ministrului Remus Pricopie, ca o formă de stimulare a continuării studiilor şi de integrare a absolvenţilor de liceu, cu sau fără diplomă de Bacalaureat, pe piaţa muncii, aceştia au avut întotdeauna posibilitatea de a urma cursurile unei şcoli postliceale. 
 
"Începând cu anul şcolar 2014-2015, acest lucru se poate face inclusiv în spaţiul şi sub organizarea unei universităţi. Altfel spus, instituţiile de învăţământ superior acreditate pot organiza şcoli postliceale cu o durată de 1-3 ani. Statutul acestei forme de învăţământ este cel terţiar nonuniversitar", a precizat ministrul Educaţiei.

×
Subiecte în articol: Remus Pricopie
Parteneri
Vouchere de 750 de lei și de 2.000 de lei pentru români! Guvernul anunță noi ajutoare
x close