Antena 3 CNN Actualitate Prima mașină confiscată în Capitală pentru transport și depozitare ilegală de deșeuri

Prima mașină confiscată în Capitală pentru transport și depozitare ilegală de deșeuri

O autoutilitară care a depozitat ilegal deșeuri provenite din construcții, precum moloz, polistiren și rigips, pe un teren viran din strada Mateiu Caragiale, din Capitală, a fost confiscat, anunță reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Prima mașină confiscată în Capitală pentru transport și depozitare ilegală de deșeuri
de Alin Tarnovschi    |    13 Feb 2021   •   21:11

Autoutilitara a fost confiscată după ce a fost surprinsă de comisarii Gărzii Naționale de Mediu și de polițiștii locali de la sectorul 5, care fac controale mixte, la inițiativa Ministerului Mediului.

„Persoana prinsă în flagrant a fost amendată cu 30.000 de lei iar autobasculanta cu care a transportat deșeurile a fost confiscată, conform prevederilor HG nr. 1061/2008 privind confiscarea mijlocului de transport folosit la săvârșirea faptei”, anunță reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Totodată, au fost impuse dispoziții de salubrizare a zonei afectate până în data de 17 februarie.

„Doar aplicarea măsurilor dure prevăzute de lege poate opri un fenomen care a ajuns pentru mulți să devină o normalitate: depozitarea oriunde în Capitală a resturilor din construcții sau demolări sau chiar a lucrurilor care nu ne mai sunt necesare, inclusiv a deșeurilor din ambalaje. Până acum echipele noastre mixte au organizat peste 100 de inspecții în toate sectoarele Capitalei, fiind aplicate amenzi de peste 200.000 de lei. Acțiunile au descoperit depozite ilegale de deșeuri pe o suprafață de aproape 300.000 de mp din București. Toate aceste zone ale Bucureștiului vor fi salubrizate și monitorizate în continuare de echipele noastre”, a declarat ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Reacţia Primăriei Sectorului 5, după confiscarea primei maşini care transporta ilegal deşeuri

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone este primul edil din țară și din Capitală care a urmat întocmai dispoziția ministrul Mediului, Tanczos Barna, referitoare la depistarea și sancționarea celor care aruncă deșeuri pe domeniul public.

Primarul Sectorului 5 și ministrul Mediului au avut o bună colaborare încă de la demararea acestor acțiuni.

Astăzi, 13.02.2021, a avut loc o acțiune comună a Poliției Locale Sector 5 și a comisarilor Gărzii Naționale de Mediu, pentru depistarea și sancționarea celor care încalcă prevederile HCGMB 120/2010 privind aprobarea normelor de salubrizare și igienizare ale Municipiului București și legislația de mediu în vigoare.

În urma acesteia, polițiștii locali și comisarii Gărzii de Mediu au constatat că dintr-o autoutilitară au fost abandonate deșeuri rezultate din construcții (moloz, polistiren, rigips etc.) pe un teren viran din strada Mateiu Caragiale din Sectorul 5.

Persoana în cauză a fost sancționată cu 30.000 de lei, iar autobasculata cu care a transportat deșeurile a fost confiscată, întrucât faptele mai sus menționate contravin prevederilor HG nr. 1061/2008 privind transportul deșeurilor pe teritoriul României, cap. IV – transportul deșeurilor nepericuloase, art. 19 și art. 20.

De asemenea, a fost aplicată măsura complementară prevăzută la art. 25 alin. 3, care prevede confiscarea mijlocului de transport folosit la săvârșirea faptei. Persoana în cauză are și obligația de a salubriza zona afectată până în data de 17.02.2021.

În prezența reprezentanților Poliției Locale Sector 5 și a comisarilor Gărzii Naționale de Mediu, șoferul a recunoscut că a abandonat deșeurile, că nu deține formulare de încărcare-descărcare a deșeurilor transportate și nu poate clarifica proveniența acestora.

Astfel de acțiuni, dispuse de ministrul Mediului și reglementate prin decizia Comisarului General din 19.05.2020, vor continua și în perioada următoare pe raza Sectorului 5, mai ales acolo unde există indicii temeinice că se depozitează deșeuri provenite din construcții și nu numai. Activitatea se va desfășura prin patrulări succesive cu/și din autovehicule, sub directa coordonare a personalului de conducere a Poliției Locale Sector 5.

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone susține aceste acțiuni. Edilul a participat la mai multe întâlniri cu ministrul Mediului, primarii de sectoare și primarul Capitalei care au avut ca principal subiect stoparea ilegalităților privind aruncarea deșeurilor pe domeniul public.

"Așa cum am mai spus, Primăria Sectorului 5, prin Poliția Locală Sector 5 face toate demersurile necesare pentru a stopa acest fenomen care afectează mediul și sănătatea oamenilor. Astăzi avem un prim exemplu care arată clar că nu ne jucăm! Cei care au aruncat deșeuri pe domeniul public au fost sancționați, iar mașinile au fost confiscate. Ne dorim un sector curat și civilizat. Ne pasă de mediul înconjurător și de aerul pe care îl respirăm. Le-am transmis celor de la Poliția Locală Sector 5 că nicio astfel de abatere nu trebuie trecută cu vederea și să acționeze în consecință", a transmis Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

×
Subiecte în articol: sectorul 5
Parteneri
ANAT propune taxe noi pentru turiști
x close