Antena 3 CNN Actualitate Prima mini-centrală nucleară, capabilă să alimenteze 20.000 de case, va fi amplasată în România

Prima mini-centrală nucleară, capabilă să alimenteze 20.000 de case, va fi amplasată în România

Prima mini-centrală nucleară, capabilă să alimenteze 20.000 de case, va fi amplasată în România
09 Noi 2008   •   12:03

Prima centrală nucleară capabilă să alimenteze cu energie electrică 20.000 de locuinţe, urmează să fie instalată în România. Potrivit The Observer, centralele sunt mai mici decât o magazie şi urmează să fie puse în vânzare în decurs de cinci ani. Conducerea companiei producătoare, susţine că au foarte multe comenzi, încât s-au făcut deja liste de aşteptare de câţiva ani.
Anunţul a fost făcut de experţii de la Los Alamos, laboratorul american care a dezvoltat prima bombă atomică. Reactoarele nu vor avea părţi detaşabile şi nu vor putea fi furate, pentru că vor fi sigilate în beton şi îngropate sub pământ. Prima comandă confirmată a venit din partea unei companii cehe. Potrivit directorului executiv al companiei care urmează să se ocupe de producţia reactoarelor, Cehia a comandat deja şase unităţi şi şi-au exprimat interesul pentru alte 12.
Însă, prima centrală ar urma să fie fi instalată în România. Directorul companiei a mai declarat că au deja o listă de aşteptare pe şase ani. Totodată, se poartă negocieri cu companii din Insulele Cayman, Panama şi Bahamas a mai precizat el. Experţii susţin că obiectivul lor este să genereze energie electrică pentru zece cenţi watt-ul, oriunde în lume.
Fiecare centrală va costa aproximativ 25 de milioane de dolari. Conducerea companiei susţine că a primit deja peste 100 de comenzi de la companii, majoritatea din industria energetică. Potrivit directorului, sunt vizate atât ţările în curs de dezvoltare, precum şi comunităţile izolate.
Sursa foto: venturacountyretalk.com
Antena 3

×
Subiecte în articol: energie electrică
Parteneri
Sondaj exploziv pentru alegerile din Sectorul 1
x close