Antena 3 CNN Actualitate Prima personalitate feminină pe o bancnotă românească

Prima personalitate feminină pe o bancnotă românească

Prima personalitate feminină pe o bancnotă românească
Sursa foto: Foto: wetfeet.com
27 Oct 2012   •   18:36
Mii de bucureşteni au semnat o petiţie care îşi propune să desemneze prima personalitate feminină ce va apare pe o bancnotă emisă de BNR.

Acţiunea, organizată de TBWABucureşti, Fundaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate şi ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, a debutat sâmbătă în Centrul Vechi al Capitalei şi are titlul "ALTFEM - Semnează petiţia pentru prima personalitate feminină pe o bancnotă românească".

Semnăturile sunt strânse atât pe hârtie, cât şi electronic, pe site-ul www.altfem.ro.

Campania are două etape. În prima etapă organizatorii doresc să strângă peste 50.000 de semnături de susţinere, după care lista va fi trimisă Băncii Naţionale a României. În etapa a doua va fi aleasă personalitatea feminină care urmează să apară pe viitoarea bancnotă emisă de BNR.

Acestea sunt cele 12 personalităţi feminine care au marcat istoria şi cultura din România propuse: Regina Maria, Ana Aslan (medic), Ştefania Mărăcineanu (fizician), Sofia Ionescu (prima femeie neurochirurg din lume), Ana Ipătescu (rol important în Revoluţia de la 1848), Haricleea Hartulari-Darclee (soprană), Alexandrina Cantacuzino (lideră a mişcării feministe româneşti), Aurora Gruescu (prima femeie inginer silvicultor din lume), Elisa Leonida Zamfirescu (prima femeie inginer din Europa), Cecilia Cuţescu-Storck (prima femeie profesor universitar în învăţământul de artă din Europa), Sarmiza Bilcescu-Alimănişteanu (prima femeie doctor în drept din lume), Ecaterina Teodoroiu (eroină în primul război mondial).

Cele 12 personalităţi au fost pe criterii de notabilitate şi relevanţă la nivel naţional şi internaţional, arată Agerpres.

Proiectul ALTFEM are ca scop îmbunătăţirea percepţiei asupra femeilor şi creşterea gradului de conştientizare a experţilor şi operatorilor mass-media, a partenerilor sociali, autorităţilor publice şi a femeilor, asupra problematicii egalităţii de şanse şi de gen în societatea românească.

 

×
Subiecte în articol: Banca Nationala a Romaniei
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close