Antena 3 CNN Actualitate Primarul din Băile Tușnad cere disperat ajutor după 14 mesaje RO-ALERT trimise din cauza urșilor: Au ajuns pe străzi, pe garduri, în curți și chiar într-un restaurant

Primarul din Băile Tușnad cere disperat ajutor după 14 mesaje RO-ALERT trimise din cauza urșilor: Au ajuns pe străzi, pe garduri, în curți și chiar într-un restaurant

Primarul din Băile Tușnad, Szolt Butyka, spune că oamenii stau baricadați în case după mai multe zile în care urșii au coborât în oraș. "Așa ceva nu se mai poate. Nu putem să mergem în oraș nici în timpul zilei. Și astăzi la ora 12:00 iar a fost RO-ALERT. Ursul era în centru. Nu mai putem, nu știm care este soluția optimă.", a spus primarul la Antena 3.

Primarul din Băile Tușnad cere disperat ajutor după 14 mesaje RO-ALERT trimise din cauza urșilor: Au ajuns pe străzi, pe garduri, în curți și chiar într-un restaurant
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    28 Mai 2021   •   17:46

"Încet încet ajungem să ducem copiii și pensionarii, și la magazin și grădiniță și școală, numai cu mașinile. Trebuie să ai foarte mare tupeu ca să pleci de acasă cu copilul, pentru că în orice moment poți să te întâlnești cu ursul. Deja nu vedem unde e capătul liniei.", a mai spus primarul din Tușnad.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, i-a răspuns primarului, în direct la Antena 3, spunând că există o paralizie instituțională după scandalul cu ursul Arthur și că birocrația blochează intervențiile rapide și eficiente în cazurile urșilor care coboară tot mai des în orașe.

"Instituțiile care răspund de intervenție au fost paralizate. Avem zeci de dosare în lucru. Procedura presupune săptămâni de analiză pentru intervenție. Este nevoie de o modificare a procedurii pentru o intervenție promptă.

Domnul primar a completat dosarele care au fost depuse, am avut și astăzi o discuție cu specialiștii care au trimis dosarele la Academie. Așteptăm răspunsul Academiei și intervenim imediat pentru relocare. În caz de pericol iminent, intervine Jandarmeria." a explicat ministrul Barna.

Jandarmii din Harghita au avut cinci intervenții, în ultimele 24 ore, pentru îndepărtarea urşilor din Topliţa şi Băile Tuşnad

Ultimul apel, primit joi dimineaţă, a fost făcut de către un bărbat care a observat că uşa restaurantului unde lucrează este deschisă în mod forţat şi, bănuind că în interior se află un urs, a sunat la 112 pentru a solicita sprijin. La faţa locului a mers un echipaj de intervenţie, dar ursul nu se mai afla în interiorul localului.

Acesta a fost surprins pe camerele de supraveghere instalate la local. Era vorba despre o ursoaică și puii acesteia.

Locuitorii din zonele respective au fost avertizaţi despre pericol prin mesaje RO-ALERT trimise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita. Jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close