Antena 3 CNN Actualitate Planul primarului din Ciorani pentru a scăpa de acuzații de fraudă electorală. Mașină cu voturi furate, împrumutată cu pretextul unei escapade amoroase

Planul primarului din Ciorani pentru a scăpa de acuzații de fraudă electorală. Mașină cu voturi furate, împrumutată cu pretextul unei escapade amoroase

Procurorii au aflat cum a încercat Marin Voicu, primarul comunei Ciorani din Județul Prahova, să scape de acuzațiile de fraudare a alegerile locale din 2020.

Planul primarului din Ciorani pentru a scăpa de acuzații de fraudă electorală. Mașină cu voturi furate, împrumutată cu pretextul unei escapade amoroase
Sursa foto: primariaciorani.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Noi 2021   •   21:32

Peste 4.000 de buletine de vot au dispărut, în 23 februarie 2021, din încăperea unde funcţionează arhiva Judecătoriei Mizil. Sacii cu buletinele de vot erau probe în dosarul privind fraudarea alegerilor locale din comuna Ciorani.

Cu ocazia alegerilor locale din data de 27 septembrie, ”membrii secţiilor de votare din comuna Ciorani au falsificat procesele verbale de consemnare a rezultatelor voturilor pentru alegerea primarului, Consiliului Local, Consiliului Judeţean şi preşedintelui Consiliului Judeţean, inserând în aceste înscrisuri date neconforme cu realitatea.  

În fapt, a fost diminuat numărul voturilor obţinute de unii candidaţi/formaţiuni politice în defavoarea altor candidaţi/formaţiuni politice", preciza Parchetul într-un comunicat remis presei.

Marin Voicu, primarul comunei prahovene Ciorani, a fost reţinut pentru 24 de ore şi ulterior arestat preventiv în data de 10 iunie 2021, după ce procurorii au făcut percheziţii atât la sediul primăriei, cât şi la domiciliul suspecţilor. 

În urma cercetărilor privind furtul probelor din Judecătoria Mizil, procurorii au descoperit scenariul pus la cale de primarul comunei Ciorani, Marin Voicu şi de doi oameni de încredere ai săi, Romeo Ristea şi Mihnea Gavrilă.

Pe 8 februarie, unul dintre cei doi complici a cerut o maşină cu împrumut de la un prieten, pe motiv că are o relație extraconjugală și că nu se poate deplasa la întâlnire într-un autoturism în care ar putea fi recunoscut de soție.

„Inculpatul … i-a solicitat martorului să-i împrumute autoturismul său, marca ... de culoare gri, cu numărul de înmatriculare ... motivând că urmează să se întâlnească cu o persoană de sex feminin şi nu doreşte să se deplaseze cu autoturismul personal pentru a nu fi observat de soţia sa, urmând să-i lase în schimb autoturismul său”, se arată în referatul de arestare al procurorilor care au instrumentat dosarul furturilor de probe din Judecătoria Mizil, potrivit Adevărul.

Cu această maşină, cei doi hoţi s-au deplasat la judecătorie și au spart lacătul grilajului pentru a pătrunde înăuntru. 

Unul dintre bărbaţi a rămas de pază, iar complicele său a intrat în arhivă, a schimbat poziţia camerei de luat vederi şi a îndreptat-o înspre tavan.

„Timp de circa 25 minute, … a desfăcut mănunchiurile de fire de la sacii ce conţineau buletinele de vot şi a sustras un număr de 4.308 buletine de vot, dintre care 2.454 buletine de vot valabil exprimate şi 1.854 de buletine de vot anulate, pe care le-a aşezat în geanta de voiaj, iar la ora 20:10:02, a părăsit camera”, se arată în referatul procurorilor.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti (PCA) i-au putut identifica ușor pe hoți, care au fost surprinși de alte camere de filmare, pe care nu le-au observat în momentul furtului.

Pe 15 noiembrie, primarul din Ciorani a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, în dosarul în care e acuzat de instigare la sustragere de probe.

Instanța de fond a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă și i-a plasat pe cei trei în arest la domiciliu. Primarul Marin Voicu a contestat decizia, iar contestația i-a fost admisă.

Astăzi, s-a dispus plasarea primarului din Ciorani sub control judiciar pentru 60 de zile, decizia Tribunalului Prahova fiind definitivă.

Este pentru a doua oară când Marin Voicu scapă de arest. La începutul lunii noiembrie, s-a întors la primărie după ce instanţa i-a anulat măsura arestului la domiciliu, în dosarul fraudării alegerilor locale. Și în acest caz a fost pus sub control judiciar.

În aceeaşi cauză sunt judecaţi alţi 22 de inculpaţi, iar o parte dintre aceştia sunt angajaţi ai primăriei din comuna Ciorani sau în cadrul unor instituţii aflate în subordinea primăriei.
 

×
Subiecte în articol: ciorani primar frauda vot dosar
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close