Antena 3 Actualitate Primarul din Roșia Montană crede că includerea sitului în patrimoniul UNESCO este ”defavorabilă și pentru comunitate, și pentru țară”

Primarul din Roșia Montană crede că includerea sitului în patrimoniul UNESCO este ”defavorabilă și pentru comunitate, și pentru țară”

de Adelina Miron    |    27 Iul 2021   •   19:05
Primarul din Roșia Montană crede că includerea sitului în patrimoniul UNESCO este ”defavorabilă și pentru comunitate, și pentru țară”
Sursa foto: abrudinfo.ro/Hepta

Primarul din Roșia Montană, Eugen Furdui, este de părere că decizia UNESCO de a include Roșia Montană în patrimoniul mondial nu aduce beneficii nici pentru locuitori, nici pentru țară.

Declarația vine după ce peisajul cultural minier Roșia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luată marți, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial.

„Cu siguranță, în momentul de față, e o decizie defavorabilă pentru comunitate și pentru țară. Dar aceasta este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunității, decât greutăți, adică obligativități în plus, în ceea ce privește reconstruirea și renovarea unui imobil.

Așa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru țară. Să nu uităm că se blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur din Europa, care este Roșia Montană”, a spus Eugen Furdui, pentru Digi 24.

Furdui spune că decizia este defavorabilă pentru comunitate pentru că restaurarea și modernizarea oricărui imobil inclus în patrimoniul UNESCO „necesită avize speciale și birocrație”.

„Oamenii de aici nu sunt bogați, oamenii din mediul rural au fost obișnuiți să-și repare imobilul cum au putut”, a adăugat el.

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close