Antena 3 Actualitate Primării înglodate în datorii cu salarii uriașe pentru edili

Primării înglodate în datorii cu salarii uriașe pentru edili

03 Aug 2017   •   08:15
Primării înglodate în datorii cu salarii uriașe pentru edili

Primari bogaţi şi judeţe îngropate în datorii. Cam asa se prezintă situaţia dupa majorarile salariale din acest an. După creşterea de 20% operată de la 1 februarie, armata de funcţionari din primării şi consilii judeţene a început o nouă cursă pentru creşterea veniturilor, conform Legii salarizării.

Edilii și-au dublat lefurile și concurează cu cei din multinaționale deşi păstoresc primarii sărace, cu datorii la utilităţi şi nu numai. Pe baza datelor obținute de la Ministerul Finantelor Publice, colegii de la Jurnalul Naţional au schiţat o hartă a marilor datornici.

La sfârşitul lunii trecute, datoriile totale mai vechi de 90 de zile acumulate de autoritatile locale au depăşit 180 de milioane de lei. Cu 40 milioane de lei mai mult față de aceeaşi perioadă a anului trecut. Doar patru judeţe sunt cu plăţile la zi. Vorbim despre Harghita, Covasna, Alba şi Sibiu.

Cele mai înglodate în datorii sunt autorităţile locale din judeţul Vâlcea. Datoriile mai vechi de 90 de zile depăşesc 31 de milioane de lei. În topul ruşinii urmează Constanţa, cu datorii de peste 25 milioane de lei. Judetul Suceava are şi el de plată aproape 13 milioane de lei, iar Giurgiu are facturi neachitate de peste 11 milioane de lei.

Colegii de la Jurnalul National au alcatuit şi un Top 10 al celor mai îndatorate primării. Cap de lista este Suceava. Municipiul a adunat datorii de peste 11 milioane de lei. Pe locul doi este primaria Mangalia, cu peste 9 milioane de lei. Urmează comuna vâlceană Prundeni, cu peste 8 milioane de lei, urmată la mică distanţă de comuna ilfoveană 1 Decembrie. Capitala are şi ea arierate ce depăşesc 5 milioane de lei. 

Datoriile nu i-au împiedicat pe edili să-şi aloce lefuri care rivalizează cu ale şefilor din multinaţionale. La Constanţa primarul va avea o indemnizaţie lunară de 13.050 de lei, la fel ca cel de la Galaţi. Cu 50 de lei mai puţin va avea Edilul din Bistriţa: 13.000 de lei.  Primarul din Alexandria şi-a dublat şi el salariul. A ajuns la 12.000 de lei brut, ceea ce îl transformă în cel mai bine plătit locuitor al urbei, dealtfel una dintre cele mai sărace din România.

Mai multe informaţii despre goana nebună a aleşilor după salarii uriaşe puteţi afla din ediţia de astăzi a Jurnalului Naţional.

 

×
Subiecte în articol: Ministerul Finantelor Publice

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close