Antena 3 CNN Actualitate Primarul Pinalti, audiat de DNA în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție

Primarul Pinalti, audiat de DNA în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție

Primarul Pinalti, audiat de DNA în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție
Sursa foto: Foto: Agerpres
05 Iun 2014   •   11:10

Primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, s-a prezentat joi la DNA, pentru a da declaraţii în dosarul în care este acuzat că a administrat o firmă care a primit contracte finanţate din bani publici în comune din Neamţ şi că s-a folosit de funcţia din partid pentru a influenţa funcţionari.

Gheorghe Ştefan a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în jurul orei 10.00, însoţit de avocaţii săi şi nu a vrut să facă nicio declaraţie.

Unul dintre avocaţi, Cătălin Dancu, a declarat că primarul Gheorghe Ştefan a venit la DNA pentru a da o declaraţie în faţa anchetatorilor şi pentru a le oferi acestora lămuriri în legătură cu acuzaţiile care îi sunt aduse. Dancu a precizat că măsura controlului judiciar impusă de anchetatori nu încurcă planurile de vacanţă ale primarului.

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, este acuzat că din 2009, folosindu-se de interpuşi, a administrat o firmă care a primit contracte finanţate din bani publici în comune din Neamţ şi pentru că s-a folosit de funcţia din partid pentru a influenţa funcţionari. Gheorghe Ştefan este cercetat sub control judiciar.

Potrivit DNA, Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ şi preşedinte al organizaţiei locale a unui partid politic la data faptelor, este urmărit penal pentru efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite, precum şi pentru folosirea influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Procurorii susţin că, începând din 2009, Gheorghe Ştefan ar fi administrat în fapt SC Strong Montaj SA, fosta societate Tehnoutilaj SA, folosindu-se de interpuşi, care au acceptat să figureze formal ca asociaţi şi administratori.

"SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) a încheiat şi a executat contracte vizând realizarea unor lucrări cu diferiţi clienţi şi a achiziţionat, de la o serie de furnizori, bunuri şi servicii. Altfel spus, SC Strong Montaj SA s-a interpus în schimb, a făcut acte de comerţ, implicând circulaţia banilor", potrivit DNA.

Procurorii au arătat că aceste operaţiuni financiare ca acte de comerţ, în efectuarea cărora s-ar fi implicat Gheorghe Ştefan, sunt incompatibile cu funcţia pe care o deţinea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamţ şi "sunt menite să-i aducă sume de bani necuvenite".

Gheorghe Ştefan mai este suspectat şi că s-a folosit de funcţia de conducere din partid pentru a influenţa funcţionari publici din cadrul unor instituţii.

În 11 februarie, procurorii DNA au făcut cinci percheziţii în Piatra Neamţ şi Bacău, printre care şi la Primăria Piatra Neamţ, într-un dosar în care sunt suspectaţi de corupţie funcţionari din primărie şi administratori ai unor firme, în cazul unor fonduri publice pentru contracte de prestări servicii.

Gheorghe Ştefan a fost preşedintele interimar la organizaţia PDL Neamţ, funcţie din care a demisionat în luna martie. Primarul municipiului Piatra Neamţ a aderat la Fundaţia Mişcarea Populară, dar a rămas membru al PDL.

×
Subiecte în articol: gheorghe stefan
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close