Antena 3 CNN Actualitate Primele decizii în cazul aţei ucigaşe. Firma importatoare, sancţionată cu până la 5000 lei

Primele decizii în cazul aţei ucigaşe. Firma importatoare, sancţionată cu până la 5000 lei

Primele decizii în cazul aţei ucigaşe. Firma importatoare, sancţionată cu până la 5000 lei
13 Oct 2008   •   12:45

Aţa chirurgicală utilizată în cazul femeii din Călineşti, judeţul Argeş, care a decedat în urma unei cezariene din cauza unei infecţii masive a fost nesterilă, arată raportul comisiei din ministerul Sănătăţii care a anchetat acest caz. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Vlad Iliescu a făcut primele declaraţii în urma acestei achete dezvăluind şi primele măsuri care vor fi luate.
Potrivit secretarului de stat, nu există pericolul să apară şi alte cazuri de infecţii datorate aţei chirurgicale nesterile, întrucât aceatsa a fost retrasă din uz încă din 10 septembrie 2008, iar de atunci nu au mai fost semnalate alte cazuri de infecţie. Mai mult, chiar daca ar mai fi fost utilizată, aţa se degradează biologic, timpul scurs de atunci fiind suficient pentru ca ministerul să aprecieze că nu mai există niciun pericol pentru populaţie.
Tânăra de 28 de ani care a murit după o operaţie de cezariană în spitalul din Călineşti a fost ucisă de microbii existenţi în aţa chirurgicală. Specialiştii institutului Cantacuzino au stabilit că aţa era nesterilă.
Ministerul Sănătăţii a stabilit în urma anchetei o serie de sancţiuni pentru firma importatoare şi pentru personalul din cele 136 de spitale care au achiziţionat aţa neconformă cu normele europene.
Inspecţia Sanitară de Stat va sancţiona firma distribuitoare pentru comercializarea de produse neinscripţionate CE, în conformitate cu normele europene. Amenda în acest caz se poate ridica până la suma de 5000 lei.
Autoritatea de Sănătate Publică va face anchete la nivelul fiecărui spital pentru a stabili care sunt persoanele răspunzătoare de achiziţionarea aţei chirurgicale. Acestea vor fi sancţionate pentru nerespectarea legii achiziţiilor publice.
De asemnea, un control detaliat va fi efectuat la spitalul din Călineşti, iar personalul de acolo va fi sancţionat pentru neanunţarea infecţiei nozocomiale suferite de tânăra care a decedat.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Argeş
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close