Antena 3 Actualitate Primele şcoli din Bucureşti care se închid înainte de a se deschide - E vorba despre un scenariu roşu

Primele şcoli din Bucureşti care se închid înainte de a se deschide - E vorba despre un scenariu roşu

de Milena Niță    |    10 Sep 2020   •   14:05
Primele şcoli din Bucureşti care se închid înainte de a se deschide - E vorba despre un scenariu roşu

Două şcoli din Capitală se închid chiar înainte de deschiderea anului şcolar, având în vedere că ele încep cu un scenariu roşu, care se aplică în această perioadă de pandemie de coronavirus.

Este vorba despre Şcoala Gimnazială ''I. G. Duca'' din Bucureşti, o unitate şcolară foarte cunoscută, şi o altă şcoală din sectorul 3 al Capitalei.

Mai multe cazuri COVID, la şcolile din Bucureşti

Decizia a fost luată, după ce la şcoala Duca s-au înregistrat trei cazuri de infectare cu coronavirus în rândul personalului. Astfel, la această şcoală din Bucureşti, cursurile se vor face on-line.

În cel de-al doilea caz, este vorba despre Şcoala nr. 80 din sectorul 3 al Capitalei. Şi acolo, se va aplica scenariul roşu, adică toţi elevii vor învăţa on-line.

Acolo, o femeie de la curăţenie a fost confirmată cu COVID-19 şi multe persoane din şcoală sunt contacţi direcţi ai acesteia, pentru că au mers la unitatea de învăţământ, ca să pregătească deschiderea noului an şcolar.

Anisie: Şcoala va începe pe 14 septembrie

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că şcoala va începe pe 14 septembrie, scenariul de urmat fiind decis de fiecare unitate de învăţământ în funcţie de situaţia epidemiologică. 

"Începe şcoala pe 14 septembrie, chiar dacă au fost discuţii cu anumiţi specialişti epidemiologi care recomandau să amânăm începutul de an şcolar sau să începem în sistem online tocmai pentru ca boala să se poată consuma. 

Noi aşteptăm de la DSP rapoartele privind situaţia epidemiologică pe fiecare localitate şi urmează ca fiecare unitate de învăţământ să aleagă scenariul în funcţie de situaţia epidemiologică. 

Până la acest moment, inspectorii au spus că sunt optimişti ca în 80% din unităţi să începem şcoala fizic. Luni aflăm care e situaţia epidemiologică după care vom putea să dăm toate datele necesare", spunea, recent, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, la Antena 3.

După ce scenarii funcţionează şcolile

Conform procedurii stabilite de autorități, școlile îşi fac planul de deschidere în funcţie de situaţia anunţată de DSP, dar şi de infrastructura pe care o au la dispoziţie.

Fiecare şcoală îşi alege un scenariu, apoi propunerea este trimisă către Inspectoratele Şcolare şi Comitetele pentru Situaţii de Urgenţă. Dacă propunerea este acceptată de comitete, se întoarce la inspectorat, iar decizia finală se ia pe 10 septembrie.

Cele trei scenarii sunt: roşu, galben şi verde, în funcţie de situaţia epidemiologică. Cele trei mari scenarii sunt stabilite în funcţie de numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la mia de locuitori.

Scenariul verde

Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a explicat că, în cazul scenariului verde, în care este prevăzut ca toţi copiii să meargă la şcoală, acest lucru este obligatoriu, nu opţional.

Scenariul galben

Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-IV, dar şi elevii din anii terminali.

Restul claselor vor face ore on-line, însă elevii vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

Scenariul roşu

Scenariul roşu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face on-line.

Scenariile se vor actualiza permanent, în funcţie de situaţia epidemiologică locală.

Două școli din București în scenariul roșu

×
Subiecte în articol: şcoală

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close