Antena 3 CNN Actualitate Primul deces cauzat de gripă în România. Victima, o femeie de 55 de ani

Primul deces cauzat de gripă în România. Victima, o femeie de 55 de ani

Primul deces cauzat de gripă în România. Victima, o femeie de 55 de ani
Sursa foto: Foto: blogs.babble.com
de M.Z.    |    16 Ian 2013   •   16:28

În România s-a înregistrat primul deces cauzat de gripa sezonieră din acest an. Victima este o femeie în vârstă de 55 de ani, din Bistriţa-Năsăud, iar decesul acesteia a apărut în urma unor complicaţii.

Femeia a fost vaccinată antigripal pe 3 decembrie 2012 şi a murit pe 9 ianuarie, după ce a fost internată cu bronhopneumonie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, au anunţat reprezentanţii Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Victima s-a prezentat pe 1 ianuarie la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud, cu febră 38,7, frisoane, tuse şi durere toracică. Medicii de la UPU au consemnat că debutul bolii ar fi avut loc cu trei zile înainte, respectiv în 29 decembrie 2012. În fişa pacientei nu a fost consemnată nicio vizită la medicul de familie, însă se pare că aceasta şi-a administrat, din proprie iniţiativă, antibiotic (ampicilină), timp de trei zile, potrivit sursei citate, informează Mediafax.

Din UPU, femeia a fost dirijată către Secţia de Boli infecţioase, unde a fost internată. Pe biletul de trimitere de la UPU către Secţia de Boli infecţioase au fost consemnate stare febrilă, traheo-bronşită acută şi puseu hipertensiv. În Secţia de boli infecţioase, femeia a primit tratament timp de două zile, iar pe 5 ianuarie a fost transferată la Terapie Intensivă şi pusă pe ventilaţie mecanică.

Două zile mai târziu, a fost consemnat diagnosticul de pneumonie acută bilaterală, iar pe 9 ianuarie femeia a murit prin şoc septic.

Virusul gripal detectat la femeia decedată este de tip A, subtip H1.

"Femeia de 55 de ani din Bistriţa, care era hipertensivă, suferea de astm bronşic şi de obezitate, s-a internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa în data de 3 ianuarie după ce, timp de şapte zile, s-a tratat singură, acasă cu ampicilină. Starea ei s-a agravat şi în data de 9 ianuarie a decedat. Au fost trimise probe la Institutul Cantacuzino care azi (miercuri - n.r.) ne-a confirmat că a murit din cauza faptului că a contactat virusul AH1. Decesul a survenit pe fondul complicaţiilor pe care le-a făcut şi din cauza celorlalte afecţiuni", a declarat directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, dr. Doina Petri.

Medicii specialişti au confirmat alte cinci îmbolnăviri de gripă sezonieră în ţară.

Doctorii se aşteaptă ca numărul cazurilor de îmbolnăviri să crească semnificativ în luna februarie.







×
Subiecte în articol: gripa deces România
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close