Antena 3 CNN Actualitate Primul eșec major al României în cazul PNRR. Reforma sistemului de pensii este făcută pe genunchi

Primul eșec major al României în cazul PNRR. Reforma sistemului de pensii este făcută pe genunchi

Nici bine nu a început perioada de implementare a proiectelor asumate prin PNRR, că deja unele obiective de o importanță majoră au fost ratate. Primii care sunt loviți sunt pensionarii.

Primul eșec major al României în cazul PNRR. Reforma sistemului de pensii este făcută pe genunchi
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Georgiana Adam    |    31 Mar 2022   •   15:36

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), care monitorizează implementarea celor mai importante investiții și reforme stabilite prin Planul Național de Redresare și Reziliență, atrage atenția că reforma reforma sistemului public de pensii a fost deja decalată.

"O primă țintă în implementarea reformei cu termen la sfârșitul lunii martie 2022 consta în modificarea cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din pilonului 2. În data de 16 martie 2022, pe repede înainte, Guvernul României a emis o ordonanță de urgență care prevede doar majorarea cotei de contribuție la fondul de pensii de la 3.75% la 4.75%, fără a mai include și restul prevederilor stabilite prin PNRR.

Cadrul legislativ ar fi trebuit să includă și măsuri de digitalizare a funcționării sistemului de pensii private, diversificarea investițiilor din pilonul II de pensii, reglementarea viitoarelor ajustări ale regimului de investiții ale fondurilor de pensii private, etc. Toate aceste modificări care ar fi trebuit incluse în noul cadrul legislativ lipsesc cu desăvârșire", anunță FACIAS.

Un al doilea obiectiv major în cazul căruia există toate șansele să fie depășite termenele asumate, construirea, echiparea și operaționalizarea a 110 creșe, mai are doar trei luni la dispoziție pentru semnarea contractelor.

"Ministerul Educației și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației ar trebui să finalizeze semnarea contractelor cu operatorii publici pentru construirea, echiparea și operaționalizarea a 110 creșe până cel târziu la sfârșitul lunii iunie 2022. Au mai rămas mai puțin de 3 luni de zile pentru ca Ministerul Educației să identifice operatorii publici pentru încheierea contractelor în vederea construirii creșelor, conform jalonului din PNRR cu termen de implementare sfârșitul lunii iunie 2022", mai spune FACIAS.

×
Subiecte în articol: FACIAS PNRR pensii
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close