Antena 3 CNN Actualitate Primul oraş din România care nu este afectat de scumpirile la energie

Primul oraş din România care nu este afectat de scumpirile la energie

Potrivit primarului, locuitorii municipiului Târnăveni, judeţul Mureş, nu vor fi afectaţi de o eventuală criză energetică pentru că a redus deja consumul de energie electrică cu 68%, oraşul său fiind primul din Europa cu iluminat public exclusiv pe led, cu telegestiune. Iată ce soluţii inteligente va mai aplica în comunitate prin fonduri nerambursabile.

Primul oraş din România care nu este afectat de scumpirile la energie
Sursa foto: wikipedia.org | Țetcu Mircea Rareș
de Claudia Popovici    |    14 Sep 2022   •   22:54

"Ni se recomandă să facem economie, să reducem iluminatul public, să reducem de toate. Noi putem spune că suntem cumva fericiţi datorită faptului că, în urmă cu 6 ani, am modernizat iluminatul public.

Am fost primul oraş din Europa care am avut şi avem în continuare iluminat public exclusiv pe led, cu telegestiune, reducând consumul cu 68%, în condițiile în care am dublat numărul lămpilor, deci acolo avem control, nu e risipă, fiindcă e foarte mult scăzut consumul şi factura.

Dar în continuare încercăm să reducem şi emisiile de dioxid de carbon şi să reducem cheltuielile financiare prin producerea de curent electric", a declarat, miercuri, primarul din Târnăveni, Sorin Megheşan, citat de ziare.com

Mai mult, edilul a precizat că, recent, municipalitatea a câştigat o finanţare în valoare de peste 300.000 de euro din fonduri norvegiene, în urma căreia clădirile administraţiei locale vor dobândi autonomie energetică.

"Am câştigat un proiect pe fonduri norvegiene pentru o centrală fotovoltaică, ce va fi amplasată pe Piaţa Agroalimentară, pe o suprafaţă de aproximativ 1.300 de metri pătraţi. Va produce 189,3 kw şi ne dorim ca acea energie să o folosim la clădirile publice, la sediul Primăriei Municipiului Târnăveni, la sediul Administrației Pieței şi la alte clădiri aparținând administrației locale", a mai precizat primarul din Târnăveni. 

Finanţarea nerambursabilă s-a obținut prin SEE şi Mecanismele Financiare Norvegiene 2014-2021 în cadrul "Energy Programme in Romania", pe creşterea capacităţii de producţie din alte surse regenerabile.

Valoarea totală a proiectului de la Târnăveni este de 357.762 euro, din care 304.000 euro din fonduri nerambursabile şi 53.762 euro din contribuția municipiului.

De asemenea, sunt avute în vedere investiții pentru eficientizarea energetică a Liceului Teoretic şi a Casei de Cultură, pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

×
Subiecte în articol: oras România scumpiri energie
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close