Antena 3 Actualitate Primul weekend cu restricții. Ce măsuri se aplică vineri, sâmbătă şi duminică în România

Primul weekend cu restricții. Ce măsuri se aplică vineri, sâmbătă şi duminică în România

de Georgiana Adam    |    02 Apr 2021   •   16:06

Vineri începe primul weekend complet în care vor fi aplicate restricțiile din România. Magazinele se închid la ora 18.00, iar circulația persoanelor este permisă doar până la ora 20.00.

Există și excepții, iar peroanele se vor putea deplasa în baza unei declarații pe propria răspundere, sau a unei adeverințe de la angajator. În localitățile în care rata de infectare depășește 4 la mia de locuitori, se vor aplica restricțiile de weekend. Astfel, magazinele se închid de la orele 18.00, începând de vineri, iar de la orele 21.00 în timpul săptămânii.

Circulația persoanelor în afara locuinţei / gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22.00 - 5.00 în zilele de luni până joi, și în intervalul orar 20.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

În intervalul orar 21.00 - 05.00 în zilele de luni până joi, respectiv 18.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă, duminică, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatori economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Totodată, accesul persoanelor în centre comerciale de tip mall se va realiza cu respectarea măsurilor sanitare şi respectare distanței fizice de minimum 2 metri și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 m.p./persoană.

primul weekend restrictii masuri aplica romania

Mai mult decât atât, accesul în piețele agroalimentare și în piețele volante se face cu respectarea distanțării de minimum 2 metri între oricare două persoane, dar fără a depăși 50% din capacitatea maximă a pieței.

Restricțiile de weekend. În ce condiții se pot deplasa românii

Excepțiile şi momentele în care cetățenii se pot deplasa în baza declarației pe proprie răspundere sunt următoarele:

- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi

- deplasarea pentru asistență medicală, care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului conform programării

- deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei

- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie

- părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112.

Persoanele care decid să se deplaseze în acest interval trebuie să prezinte o declaraţiie pe propria răspundere, iar în cazul în care pleacă de la locul de muncă, adeverinţa de la angajator şi legitimaţia.

primul weekend restrictii masuri aplica romania

Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată pe o perioada de 14 zile scade sub 3,5/1.000 de locuitori.

Programul operatorilor economici care desfașoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise și /sau deschise, publice și/sau private, se poate desfășura în intervalul 05.00 – 18.00 în zilele de vineri, sâmbăta și duminica. În zilele de luni – joi, programul poate fi desfășurat în intervalul orar 05.00 – 21.00, cu condiția menținerii incidenței cumulată la cel mult 7,5/1000 locuitori.

Programul farmaciilor, benzinăriilor şi mijloacelor de transport în comun

La nivel național, programul farmaciilor, al benzinăriilor sau al mijloacelor de transport în comun va rămâne neschimbat. 

Programul de funcționare nu va fi afectat de restricțiile de weekend în cazul: Farmaciilor, benzinăriilor, operatorilor economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, și cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone.
 


 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close