Antena 3 CNN Actualitate Probele de compență la BAC ar putea fi echivalate cu mediile de la liceu! Ligia Deca a anunțat când ar putea înceta greva

Probele de compență la BAC ar putea fi echivalate cu mediile de la liceu! Ligia Deca a anunțat când ar putea înceta greva

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat, în exclusivitate la Antena 3 CNN, ce se va întâmpla cu anul școlar în condițiile în care negocierile între Guvern și sindicaliștii din Educației au eșuat din nou astăzi.

de Laura Dinu    |    06 Iun 2023   •   16:20

Ministrul se declară optimist și crede că examenele se vor putea desfășura după calendarul actual. 

”În contextul calendarului pe care îl avem în derulare, până vineri, 9 iunie, este înscrierea la examenul de bacalaureat. Examenul de bacalaureat începe, pe calendarul actual, luni, 12 iunie cu probele de competență. Prima este proba de competență la limba română. Eu cred că vom rămâne la calendarul actual. În cazul în care vom ajunge în situația în care să nu putem să susținem aceste probe de competență săptămâna următoare, așa cum este programat, atunci putem lua în calcul o soluție deja testată în pandemie, aceea de a echivala probele de competențe cu mediile de la materiile respective de pe parcursul anilor de studiu. Repet, nu este o variantă ideală, pentru că cea mai bună variantă pentru a testa nivelul de competență este proba de competență.

Citește și: Ligia Deca a anunțat când vor fi recuperate cursurile pierdute odată cu greva profesorilor: ”Niciun profesor nu își dorește asta!”

În acest moment, probele scrise sunt în calendarul pe care îl avem. Dacă va fi nevoie vom merge pe scenariul amânării lor. Dar, potrivit întâlnirii pe care am avut-o astăzi la Ministerul Educației cu reprezentanții federațiilor sindicale, reprezentanții federației de părinți și reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, am agreat că nu suntem în punctul în care să luăm în considerare amânarea probelor”, a explicat Ligia Deca la Antena 3 CNN. 

Ce se întâmplă dacă protestele nu încetează

Ministrul Educației susține însă că va anunța din timp orice schimbare a calendarului.

”Noi am făcut scenarii. Cu siguranță că nu vom aștepta până vineri să anunțăm ce se va întâmpla luni. Însă, în același timp, avem încredere, după discuția de astăzi că încă putem să ne gândim la scenariul în care profesorii se întorc în clasă.

Am mare încredere că atât profesorii, cât și părinții și elevi își doresc să nu punem în niciun fel în pericol posibilitatea copiilor de a da examenele la timp și de a merge mai departe pe parcursul educațional. Lucru confirmat și de liderii federațiilor sindicale”, a mai spus ministrul. 

Când ar putea înceta greva

Deca a subliniat faptul că, dacă mai mult de jumătate din cei care au semnat intrarea în protest.la începutul acestei mișcări ies din grevă, protestul trebuie să înceteze.

 

×
Subiecte în articol: Ligia Deca grevă profesori
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close