Antena 3 Actualitate Problema spinoasă a sistemului sanitar din România: NU noi avem nevoie de bani de la stat, CI PACIENŢII

Problema spinoasă a sistemului sanitar din România: NU noi avem nevoie de bani de la stat, CI PACIENŢII

12 Apr 2013   •   17:18
Problema spinoasă a sistemului sanitar din România: NU noi avem nevoie de bani de la stat, CI PACIENŢII

Medicii stomatologi avertizează că, prin tăierea alocaţiei bugetare, care era oricum cea mai mică din sistem - 57,8 milioane lei în 2012, împărţiţi la 2.800 de dentişti care aveau contract cu casa de asigurări -, numărul persoanelor fără dinţi, cu carii sau cu alte suferinţe va creşte, informează Mediafax.
   
"Din păcate, autorităţile nu au înţeles că nu noi avem nevoie de bani de la buget, ci pacienţiii trebuie ajutaţi financiar, pentru că au plătit toată viaţa contribuţia la sănătate. Cine îşi va asuma consecinţele faptului că din ce în ce mai mulţi oameni au dinţi cariaţi, lipsă sau înghesuiţi ori suferă de alte probleme dentare?", a declarat, vineri, preşedintele Colegiului Medicilor Denţişti (CMD), prof. dr. Ecaterina Ionescu.
   
În 2012, dentiştii au primit 57,8 milioane de lei, adică 0,2 la sută din bugetul Sănătăţii. În 2013, pentru primul trimestru, au fost alocaţi 13 milioane de lei, în condiţiile în care în sistem au mai rămas aproximativ 1.780 de stomatologi în contract cu casele de asigurări de sănătate, iar din aprilie, bugetul este zero.
   
Anul trecut, au avut contract cu casele de asigurări aproape 2.800 de dentişti. Din banii primiţi, dentiştii făceau câteva tratamente gratuite, în special persoanelor defavorizate sau copiilor, potrivit CMD.
   
"Noi nu ne asumăm răspunderea pentru faptul că o specializare a fost scoasă din sistemul medical, aşa cum s-a întâmplat cu stomatologia. Suferinţele stomatologice nu trec singure, ci trebuie tratate. incidenţa cariilor dentare este de peste 80 la sută, adică opt oamni din 10 suferă din cauza acestor probleme", a mai spus Ionescu.
   
CMD mai speră că un responsabil din Parlament, Guvern sau Ministrul Sănătăţii ar putea dispune revenirea asupra deciziei de tăiere a fondurilor, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) fiind, în opinia dentiştilor, singura instituţie care a manifestat înţelegere faţă de situaţia creată.
   
"Este o decizie fără precedent în istoria medicală a României. Noi, Colegiul Dentiştilor, nu ne asumăm răspunderea privind sănătatea orală a românilor. Dacă nu se doreşte existenţa medicinei dentare, autorităţile sanitare să iasă public şi să explice oamenilor că nu vor să le mai plătească aceste servicii, deşi oamenii au plătit toată viaţa. O persoană cu suferinţe dentare poate avea complicaţii pulmonare, renale, diabet şi nu va fi acceptată niciodată la transplant", a mai spus preşedintele CMD Bucureşti, Alexandru Brezoescu.
   
Anul trecut, în Bucureşti, au fost făcute 15.000 de proceduri stomatologice, realizate de 292 de doctori aflaţi în contract cu CASMB. În Capitală lucrează 4.500 de stomatologi, a mai spus Brezoescu. 
   
Înlăturarea serviciilor de asistenţă stomatologică din sistemul public al asigurărilor sociale este o măsură fără precedent în istoria sistemului de asigurări de sănătate din Uniunea Europeană, a afirmat Colegiul Medicilor Dentişti (CMD), într-un comunicat remis, miercuri.
   
Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat că va încerca, la rectificarea bugetară, revizuirea fondurilor pentru programele din domeniul stomatologiei, însă, dacă nu vor fi găsiţi banii necesari, demersul va fi amânat pentru 2014.
   

×
Subiecte în articol: pacienti stomatolog dentist

Meteorologii au anunţat cum va fi vremea în luna octombrie

 

 

Prognoza meteorologilor pentru următoarele săptămâni

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close