Antena 3 CNN Actualitate Problemele din Sănătate ajung pe masa CSAT-ului. Klaus Iohannis: SRI și-a făcut datoria

Problemele din Sănătate ajung pe masa CSAT-ului. Klaus Iohannis: SRI și-a făcut datoria

Problemele din Sănătate ajung pe masa CSAT-ului. Klaus Iohannis: SRI și-a făcut datoria
19 Mai 2016   •   16:13

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că a promulgat pachetul de legi privind achiziţiile publice, apreciind că Parlamentul a înțeles importanța acestui pachet de acte și a trecut prin toate procedurile în jumătate de an, ”cu o viteză notabilă pentru Parlamentul nostru”.

"Avem un pachet de patru legi care reglementează achiziţiile publice, care a fost recent aprobat de Parlament şi astăzi am promulgat aceste patru legi", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

”Aprobarea acestui pachet e cu certitudine un pas înainte. Vechea reglementare a suferit nenumărate modificări, au fost nenumărate nemulțumiri. Acum avem un sistem de evaluare a achizițiilor mai complex, dar care îmbină criteriul prețului cu elemente de calitate”, a mai spus Iohannis.

Președintele a abordat în declarația de presă și subiectul sensibil al situației din sistemul de Sănătate, arătând că a inclus pe ordinea de zi a CSAT, care va avea loc săptamana viitoare, pe 27 mai, un punct destinat acestui sector.

”Am cerut pentru această lămurire în CSAT materiale de la Ministerul Sănătății și de la instituțiile care au informații pe aceste chestiuni, și am cerut să vină și cu soluții”, a spus Iohannis, precizând că nu în CSAT se rezolvă problema, ci se discută și se găsesc interconexiuni.

Iohannis a declarat că rezolvarea este la Ministerul Sănătății, care trebuie să conceapă politici și să vină cu norme îmbunătățite.

”Procurorii, polițiștii trebuie să îi caute pe cei care sunt vinovati de încalcarea legii. Este evident că la Sănătate nu avem de-a face doar cu o problemă punctuală pe dezinfectanți. Avem numeroase probleme care pot fi rezolvate doar dacă cei care au răspunderea vin cu soluții serioase”, a mai spus Klaus Iohannis.

”În timpul campaniei mele electorale m-am referit la sănătatea publică și am spus atunci că este una dintre priorități. Am spus atunci și spun și acum că pacientul trebuie să fie în centrul sistemului. Acesta nu e un slogan, e felul în care trebuie construit sistemul public de sănătate”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a spus, răspunzând la o întrebare referitoare la informările serviciilor privind infecțiile din spitale, că SRI şi-a făcut datoria în ceea ce priveşte informarea factorilor de decizie în problema dezinfectanţilor, dar anumiţi demnitari nu au citit cu atenţie aceste informări sau le-au ignorat bună-ştiinţă.

Tot în declarația de la Cotroceni, Iohannis a anunțat că va retrimite Parlamentului legea privind doctoratele pentru că îşi doreşte să se pună capăt fenomenului de plagiat, iar varianta votată de Parlament nu stabileşte acel cadru legal care să încurajeze excelenţa.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close