x close

Procesul Adrian Năstase s-a încheiat. Fostul premier va afla verdictul pe 6 ianuarie

de M.Z.    |    D.D.    |    19 Dec 2013   •   18:00
Procesul Adrian Năstase s-a încheiat. Fostul premier va afla verdictul pe 6 ianuarie 407 Foto: Agerpres
Update 18.00 - Judecătorii au amânat anunţarea verdictului. Adrian Năstase va afla verdictul în dosarul Zambaccian la data de 6 ianuarie.

Năstase: Numai o pedeapsă cu spânzurarea m-ar putea şoca

Update 17.03 -
Procesul fostului premier Adrian Năstase s-a încheiat.  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a rămas în pronunţare, joi, în dosarul Zambaccian, neprecizând dacă va da în aceeaşi zi un verdict în privinţa recursurilor faţă de pedepsele cu suspendare decise anterior pentru Adrian Năstase şi soţia acestuia.

La ieşirea din sala de judecată, Adrian Năstase a declarat că va aştepta verdictul acasă.

Întrebat dacă este pregătit psihic pentru orice fel, Adrian Năstase a răspuns: "Eu sunt pregătit psihic pentru achitare, pentru că aşa mi s-ar părea normal. Celelalte variante nu am de ce să le iau în considerare acum. Mai ales după ce i-am ascultat şi eu pe avocaţi, mi+am dat seama cât de firavă este acuzarea".

Procurorii au cerut pedepese cu executare pentru Adrian Năstase şi soţia lui în dosarul Zambaccian.  Fostul premier a fost acuzat că a primit, prin intermediul soţiei sale, foloase necuvenite în valoare de 630.000 de euro.


Update 16.29 - Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD, aflat la procesul lui Adrian Năstase în calitate de susţinător al acestuia, a fost dat afară din sala de judecată de preşedintele completului de juedcată, Ionuţ Matei.


Update 10.36
- Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie prezent, joi, la ultimul termen de judecată din dosarul Zambaccian a cerut celor cinci magistraţi din completul de la instanţa supremă pedepse cu executare pentru Adrian şi Dana Năstase
 
Magistratul a arătat, în faţa instanţei, că cei trei judecători din completul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a dat decizia de fond în acest dosar nu au ţinut cont de numeroasele probele ale DNA, între care declaraţiile unor martori ai acuzării, rapoarte economice şi expertize contabile.
 
În legătură cu imobilul din strada Christian Tell, despre care Adrian Năstase a spus că aparţine urmaşilor lui Paul Opriş, procurorul a arătat că martori din acest dosar, lucrători care au făcut reparaţiile la acel imobil, au declarat că acesta aparţinea lui Adrian Năstase, informează Mediafax
 
Procurorul a adăugat că, deşi s-a încercat, acuzarea nu a putut găsi vreun document care să ateste că Paul Opriş ar fi decontat vreuna din lucrările făcute la imobilul din strada Christian Tell. Magistratul a mai arătat că în acel imobil se găsesc numeroase bunuri dintre cele aduse din China.

_______________________________

Ştirea iniţială 10.29

Zi grea, astăzi, pentru fostul premier PSD Adrian Năstase şi familia sa. El a ajuns la Curtea Supremă, acolo unde magistraţii judecă ultimul termen al recursului în dosarul Zambaccian. Năstase riscă să ajungă din nou după gratii. 

Fostul prim-ministru a declarat joi, la intrarea în sediul ICCJ, unde se judecă ultimul termen din dosarul Zambaccian, că speră ca el şi soţia sa să fie achitaţi, tradiţia Crăciunului să fie alta din multe puncte de vedere şi să intre în noul an cu multă speranţă. 

Adrian Năstase este acuzat că ar fi primit, prin intermediul soţiei sale, foloase necuvenite în valoare de 630.000 de euro. Acestea ar reprezenta contravaloarea unor bunuri importate din China şi a unor lucrări efectuate la mai multe imobile ale familiei Năstase. 
 
La termenul trecut, din 2 decembrie, a fost audiată ca martor Cristina Popa, fost administrator şi acţionar majoritar al firmei care a participat ca asigurător de produse la lucrările de la imobilul din Zambaccian. 

Pe 5 mai 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Dana Năstase şi Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupţie.
 
Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.
 
Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.
 
În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
 
Năstase a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată. 
 

Dosarul Zambaccian
 
Adrian Năstase
- acuzat de şantaj şi luare de mită.
- condamnat la trei ani cu suspendare pe 30 martie 2012
- a fost acuzat că a primit diverse obiecte din China în schimbul numirii şi menţinerii Irinei Jianu în fruntea Inspectoratului de Stat în Construcţii
 
Daniela Năstase
- a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală"
- a fost achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj

Citeşte mai multe despre:

Adrian Nastase santaj luare de mita Dana Nastase
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati