Antena 3 CNN Actualitate Procesul ținut la secret în România. Riscăm o condamnare record, de 4,4 miliarde de dolari

Procesul ținut la secret în România. Riscăm o condamnare record, de 4,4 miliarde de dolari

Procesul ținut la secret în România. Riscăm o condamnare record, de 4,4 miliarde de dolari
07 Aug 2017   •   22:27

Mihai Gâdea a dezvăluit, la Sinteza Zilei, de la Antena 3, detaliile procesului ținut la secret în România și care, dacă va fi pierdut, ne va costa extrem de scump: 4,4 miliarde de dolari.

Gabriel Resources, compania-mamă a Roşia Montană Gold Corporation, solicită, la curtea internaţională de arbitraj de la Washington, despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari din partea statului român, pentru blocarea proiectului minier Roşia Montană.

Gâdea a arată că inițiativa companiei canadiene se bazează pe prevederile tratatului investiţional semnat de România şi Canada în 2009 şi intrat în vigoare în 2011.

Compania acuză România că a blocat implementarea proiectului de exploatare minieră fără nicio compensație și a cauzat "pierderi semnificative" pentru Gabriel Resources.

Societatea Roșia Montana Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deține 80,69% din acțiuni.

In 2011, Traian Băsescu declara, la TVR, că susține proiectul de la Rosia Montana, care va aduce aur la rezerva națională.

“Acum sustin proiectul mai mult ca oricand, nu din motive sentimentale, ci din motive pragmatice. Vedeti ce se intampla cu toate monedele - au probleme de stabilitate si probleme de depreciere. Eu vreau sa vad inceputa exploatarea”, spunea președintele, la TVR.

Referindu-se la opozantii proiectului Rosia Montana, el a mentionat ca unii o fac “de dragul ecologiei”, iar pe de alta parte sunt unii care se gandesc ca vor fi acoperite deficitele din bugetul de stat. 

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei Rosia Montana
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close