Antena 3 CNN Actualitate Procurorii au extins cercetările în cazul lui Severin, acuzându-l de declaraţii false

Procurorii au extins cercetările în cazul lui Severin, acuzându-l de declaraţii false

Procurorii au extins cercetările în cazul lui Severin, acuzându-l de declaraţii false
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    16 Iul 2012   •   15:24

Procurorii DNA au extins cercetările în cazul europarlamentarului Adrian Severin, fiind acuzat şi de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, pentru a înlesni unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au extins cercetările faţă de Adrian Severin, membru al Parlamentului European, în dosarul în care se efectuează acte de urmările penală pentru infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă şi au început, faţă de acesta, urmărirea penală pentru o nouă infracţiune şi anume ", se arată într-un comunicat de luni al DNA, informează Mediafax.

Potrivit Ordonanţei de începere a urmăririi penale întocmită de procurori, în perioada 2007 - 2010, Adrian Severin a folosit şi a prezentat în Parlamentul European documente, declaraţii false ori inexacte, contrar reglementărilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputaţilor în Parlamentul European - Decizia Biroului din 19 mai 2008 şi 09 iulie 2008).

Pe 16 iulie 2012, procurorii DNA i-au adus la cunoştinţă lui Adrian Severin noile acuzaţii.

În aceeaşi cauză se efectuează acte de urmările penală şi faţă de alte persoane.

Europarlamentarul Adrian Severin a fost, luni, la sediul DNA, el declarând doar că este vorba despre o procedură a procurorilor. Pe 18 iulie 2011, procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale faţă de Adrian Severin, membru al Parlamentului European, pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Pe 22 iulie 2011, procurorii anticorupţie i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, iar în 27 iulie 2011 anchetatorii au solicitat autorităţilor judiciare competente din Belgia şi Franţa, prin comisii rogatorii, efectuarea unor acte procesual penale necesare instrumentării cazului europarlamentarului Adrian Severin.

În primăvara anului trecut, reporterii de la Sunday Times au înregistrat o discuţie cu europarlamentarul Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi - un român, un sloven şi un austriac - să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat, relata atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: "Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

Pe 20 martie 2011, Parlamentul European (PE) a anunţat deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică The Sunday Times împotriva celor trei eurodeputaţi. Conservatorul austriac Ernst Strasser şi fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul român refuzând să părăsească postul de la PE.

Adrian Severin şi-a dat demisia însă din PSD. El a fost de asemenea exclus din grupul S&D, în care ocupa funcţia de vicepreşedinte, după ce anterior îşi anunţase intenţia de a se retrage. Severin a rămas în continuare europarlamentar neafiliat, refuzând să renunţe la această calitate în pofida solicitărilor şi criticilor primite.

Ulterior, DNA a solicitat preşedintelui PE ridicarea imunităţii lui Severin. Pe 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotărât ridicarea imunităţii lui Adrian Severin şi a încredinţat preşedintelui PE sarcina de a transmite imediat această decizie autorităţilor competente şi lui Severin.

×
Subiecte în articol: luare de mita trafic de influenta
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close